Ова и оваква дебилна опозиција је део проблема који у пакету са Вучићем Срби морају да реше

Ова и оваква дебилна опозиција је део проблема који у пакету са Вучићем Срби морају да реше

Међу опозиционим странкама које још увек нису откриле јавности своје планове за наступ на београдским изборима за сада се назире четири до пет различитих колона организација које би могле да сарађују у неком виду заједничке кампање, не нужно и да изађу на обједињеним листама.

Док владајућа Српска напредна странка, али и поједине мање опозиционе коалиције, као што је НАДА, јасно најављују почетак кампање за београдске изборе, остатак опозиције још увек се „прерасподељује“ и групише у неколико колона.

Једна од колона могла би бити она коју је недавно призвао Драган Ђилас, лидер Странке слободе и правде, који је у интервјуу за новине „Нова“ рекао да се он залаже „за јединствену београдску листу“ целе опозиције која је против Вучића. Он је прецизирао да ту подразумева ССП, ДС, ПЗП, НДБГ, ЗЗС Небојше Зеленовића, НС и СДС Бориса Тадића, као и да би на таквој листи биле и ванстраначке личности.

ССП и ПЗП већ су део исте одборничке групе у Скупштини Београда, а у већини политичких активности наступају заједнички са Демократском странком. Званичну сарадњу за сада имају и Нова странка и Канцеларија за локалне и иновативне политике (КЛИП) коју је основао Марко Бастаћ

Неке од овде поменутих странка већ су формализовале сарадњу. ССП и ПЗП већ су део исте одборничке групе у Скупштини Београда, а у већини политичких активности наступају заједнички са Демократском странком. Званичну сарадњу за сада имају и Нова странка и Канцеларија за локалне и иновативне политике (КЛИП) коју је основао Марко Бастаћ, бивши председник општине Стари град. Ова групација могла би да буде део колоне у којој ће се наћи и Социјалдемократска странка (СДС) Бориса Тадића, са којом Нова сарађује на више нивоа – око платформе о изборним условима у преговорима пред европарламентарцима на вишем нивоу, али и на локалном плану, у скупштини београдске општине Врачар где СДС и Нова чине одборничку групу. Иако се као логичан продужетак ове сарадње чини и заједнички наступ на београдским изборима, за сада није било званичних најава тог типа.

Иницијатива Не давимо Београд је, са друге стране, иако виђена за део шире опозиционе колоне какву предлаже Ђилас, у својим досадашњим разматрањима изласка на београдске изборе наступала као да планирају самостални излазак на изборе, евентуално удружени са неким мањим локалним групама грађана и покретима, док не искључују могућност да након избора уђу у неку од коалиција. Због тога делује да би они могли чинити другу независну колону.

На ширем нивоу, њима је била блиска сарадња са Небојшом Зеленовићем, посебно кроз платформу за зелену политику „Акција“ коју је покренуо Зеленовић, подржао НДБГ као и више од 20 локалних организација и покрета. Једна од организација које на овај начин сарађују са Зеленовићем и Не давимо Београд јесте и удружење грађана „Срце града“ које има одборничку групу на општини Стари Град, предвођена Ђорђем Микетићем. Заједнички излазак на београдске изборе био би логичан наставак ове сарадње иако за тако нешто још увек није било званичних најава.

Еколошки активисти могућа колона

Остаје отворена могућност да се Ћути, или некој другој већој групацији, прикључе друге групе грађана

Посебну колону у Београду могао би да поведе еколошки активиста Александар Јовановић Ћута из покрета „Одбранимо реке Старе планине“ који је још крајем јуна најавио формирање политичког покрета са којим ће изаћи на београдске изборе.

Остаје отворена могућност да се Ћути, или некој другој већој групацији, прикључе друге групе грађана као што је политичка платформа „Солидарност“ чији представници су недавно на једној трибини са члановима ОРСП, НДБГ и Зеленовићеве платформе „Акција“ говорили о потреби уједињења опозиције.

Народна странка иде сама

Народна странка, уколико донесе одлуку да изађе на београдске изборе, највероватније ће чинити засебну колону, евентуално уз подршку мањих удружења грађана и покрета као што је Покрет слободна Србија, са којима и сада сарађује. Могућности за сарадњу Народне странке и неких других, већих колона у опозицији, као што је она коју би чинили њихови партнери из некадашњег Савеза за Србију или Удружене опозиције Србије, не би била могућа, како су више пута истицали функционери Народне странке, уколико би се у таквој колони налазио неко од покрета који нису бојкотовали претходне изборе.

Већина претходно поменутих организација условила је своје учешће на београдским, и свим осталим нивоима избора, исходом дијалога власти и опозиције о изборним условима. Тек по окончању дијалога моћи ће извесније да се говори о евентуалним заједничким наступима и листама.

НАДА креће у кампању

Једна од ретких међу опозицијом која је најавила почетак своје кампање за београдске изборе још почетком јула, јесте коалиција НАДА окупљена око Демократске странке Србије (ДСС) и Покрета за обнову краљевине Србије (ПОКС). Најављујући почетак кампање, председник ДСС Милош Јовановић и члан председништва ПОКС Душан Радосављевић рекли су да ће „обићи све делове престонице“, а после тога предизборне активности наставиће се широм Србије „уласком у свако место“. Такође, најављена је кандидатура Милоша Јовановића за председника Србије испред ове коалиције.

Александра Поповић

Данас.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачка идеолошки располућена на пола, следи формирање слабе мултикоалиционе владе и слабог канцелара

Немачке социјалдемократе на челу са Олафом Шолцем воде на парламентарним изборима у Немачкој са 26 …

Данас славимо Возвиждење Часног Крста – Крстовдан

Данас славимо Возвиждење Часног Крста – Крстовдан

Воздвижење (поздизање) часног крста – Крстовдан Овога дана празнују се два догађаја у вези са …

Један коментар

  1. Sve stranke zabraniti. 33 postena i umna profesora fakulteta staviti u Savet ministara i ovlastiti ih da upravljaju zemljom i narodom. Ne treba nam ni predsednik ni premijer vise kao i njihovi kadrovi koji ne znaju ni nos da obrisu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *