ОВА МАПА КРИЈЕ ПРАВУ ТУЖНУ ИСТИНУ О СРБИЈИ: Шта рећи, а не заплакати?

0
(0)

Мапа која показује учешће појединих округа у стварању бруто додате вредности (БДВ) у Србији у 2016. години која ових дана кружи Твитером (објављена је на твитер налогу Френ (Фондација за напредак економије) најбоље показује колики је степен централизације у нашој земљи.

Наиме, на фотографији се може видети да чак 39,8 укупне бруто додате вредности у Србији долази из Београда, иза њега је Јужнобачки округ (Нови Сад) са 11,1%, а ниједан други округ (регион) не прелази 5%!

Један твитераш је прокоментарисао ову мапу речима „осим Београда и Новог Сада, све остало у Србији у просеку сиротиња“.

Оно што је очигледно је да се југ Србије налази у најнеповољнијем положају па тако Топлички округ остварује 0,7% укупног БДВ у Србији, а Пиротски 1,2%.

Нешто „јачи“ су Нишавски и Сремски округ, са по 3,9 %, те Јужнобанатски са 3,4, Шумадијски са 3,6 и Златиборски са 3,2 одсто учешћа.

У категорију „средњих“ спадају Севернобачки округ са 2,3, Средњебанатски са 2,1, Мачвански са 2,6, Браничевски са 2%, Моравички са 2,5, Рашки са 2,2, док су за нијансу слабији Западнобачки округ са 1,9, колико имају и Колубарски и Поморавски, као и Расински.

Најслабији је, поред поменутих Топличког и Пиротског, Севернобанатски са 1,5 одсто, Подунавски са 1,2, Борски са 1,4, Зајечарски са 1%, Јабланички са 1,5 и Пчињски са 1,3 одсто укупног БДВ Србије.

Подсећамо, БДВ је укупна вредност производње добара и услуга умањена за међуфазну потрошњу, тј. производе и услуге утрошене као инпуте у процесу стварања аутопута. Разлика између БДВ и БДП је у нето порезима на производе.

Еспресо.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Кевин Смит: Поведе ли Вучић Србију путем суноврата, вјерујем да ће велики српски народ устати

4.7 (9) Срби се с правом поносе својом историјом. Надајмо се само да овом приликом …

Европска унија продужила забрану уласка за грађане Србије

0 (0) Европска унија није вратила Србију на листу трећих земаља којима је у околностима …

Један коментар

  1. Bolje objašnjenje za ovo je da su cene gotovih proizvoda (hrane) u odnosu na cene sirovina (goriva, đubriva …) tako podešene da poljoprivrednim proizvođačima ne ostaje nista. Savršen primer presipanja profita iz cele Srbije u političke i poslovne centre moći.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *