fbpx

Овако изгледа полицијска држава: Код лекара по пиштољ

0
(0)

НОВИ нацрт закона о оружју и муницији предвиђа већу контролу људи који поседују оружје. Још од 2007. године, када се у селу Јабуковац догодило деветоструко убиство, радимо на изменама тог закона, које би омогућиле периодичне лекарске прегледе оних који имају дозволу за држање оружја – рекао је за „Новости“ директор полиције Милорад Вељовић.

О менталном здрављу наоружаних досад није бринуо нико. Да би неко добио дозволу за држање оружја било је довољно да поднесе захтев, да је пунолетан, да приложи уверење да се против њега не води кривични поступак и да није осуђиван, да је обучен у руковању ватреним оружјем и доказ о уплаћеној административној такси.

Од сада ће, уз захтев, морати да наведе и оправдане разлоге због којих тражи да му се изда оружани лист, као и здравствено уверење о психофизичкој способности за држање и ношење оружја. Ако полиција процени да ће то оружје бити злоупотребљено, као и досад, има право да не изда дозволу.

Психофизичка уверења за држање и ношење оружја, појашњавају за „Новости“ у МУП, мораће да се достављају на три или пет година. Међутим, пошто мишљење о нацрту, пре него што финална верзија закона буде упућена Влади, морају да дају и министарства, од Министарства здравља тражиће се стручно мишљење да ли здравствене процене треба да буду чешће.
УНИШТЕНО 110.000 КОМАДА МУП је од 2010. до данас од грађана сакупио 20.050 комада оружја. У сарадњи са УНДП, односно Центром за контролу малокалибарског и лаког наоружања у Југоисточној и Источној Европи, у пет-шест акција уништено је укупно 110.000 комада нелегалних пиштоља, ловачког и трофејног оружја, полуаутоматских пушака, чак и зоља.

Према подацима МУП, 874.368 грађана наше земље поседује 1.186.266 комада оружја. Од тога, дозволу за ношење има њих 1.500. По свему овоме, Србија спада у најнаоружаније земље у региону. Међутим, још већи проблем је нелегално оружје. Процене су да њега има чак три до четири пута више, и углавном је заостао од претходних ратова на подручју бивше Југославије.

– Закон се чекао последњих пет-шест година и поздрављамо сваки помак – каже Иван Звержхановски, координатор УНДП-а. – Он неће решити проблем легализације, али ће бити одлична превенција да се не понове серијска убиства. Важно је само да психофизичке контроле оних који имају оружани лист буду спровођене на годину или две.

Што се тиче нелегалног оружја, Звержхановски сматра да је право решење законом прогласити амнестију за оне који га поседују, а нису њиме починили кривично дело. Тако ће они који испуњавају услове моћи да га легализују, а они које не испуњавају даће га на уништење. Овако, без амнестије, свако ко би се појавио с оружјем, могао би кривично да буде гоњен.

Криминолог Златко Николић, такође, поздравља увођење лекарских уверења и каже да је бесмислено да неко мора да вади лекарско због возачке дозволе, али не и због оружаног листа. Он предлаже и пооштравање санкција за дело које се почини нелегалним оружјем, као и веће порезе за оне који носе оружје, него за колекционаре.

Бивши коминистар полиције Божо Прелевић, супротно, верује да ће строжи закон довести до повећања нелегалног оружја:

– Србији недостаје нешто друго – јачи мониторинг оних који показују необично понашање.

БРОЈКЕ

* 874.368 грађана у Србији поседује оружје

* 1.186.266 комада оружја у званичном регистру

* 1.500 људи има дозволу за ношење оружја

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Случај “Јовањица”: Одакле дилеру дроге службена полицијска легитимација?!

5 (8) Вест да је полиција уочи хапшења Предрага Колувије, власника пољипревредног газдинства за узгој …

Kаква је улога фирме “Супериор” у афери “Јовањица”

5 (4) Предраг Kолувија, већински власник имања „Јовањица“, на коме је новембра прошле године заплењена …

2 Коментара

  1. UBISTVO – RESTRIKCIJA – UBISTVO – RESTRIKCIJA – SVE DASE SAMO UVEDE APSOLUTNA POLITICKA KONTROLA – AKO GA IMAS ZAKOPAJ GA I CUTI JEDNOG DANA TREBACE TI PA MAKAR ZA NEKOG MALOG VUCKA

  2. Докторе молим вас препишите ми једну БЕРЕТУ 9мм, КАЛАШЊИКОВ 7,62мм и један далекометни снајпер…мммм може ЦРНА СТРЕЛА 12,7мм!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *