fbpx

Ово је прави разлог напада на Јемен!

0
(0)

ВАШИНГТОН / САНА – Скај њуз је открио поверљиве информације које су Вашингтон и, сада већ бивше, јеменске власти сакривали како од јеменске, тако и од светске јавности.

Америчка ТВ мрежа Скај њуз је открила да је Јемен највеће нафтно налазиште на свету, а Сједињене Америчке Државе и бивша јеменска влада су намерно сакрили ту истину.

Наиме, Вашингтон је са званичницима бивше јеменске владе ступио у акцију у смислу да се не открије ова велика тајна, односно постојање највећег светског нафтног налазишта. Ово нафтно налазиште смештено је на линији саудијских нафтних налазишта и у једном делу Ирака. Извор који је Америка свим снага скривала се налази у наставку саудијских и ирачких извора нафте.

Исти извештај наводи да се највећи извор нафте на свету који има и свој наставак у саудијском подручју Ал-Џуф на дубини од 1.800 метара, налази управо у Јемену.

Ако Саудијска Арабија поседује 34 посто целокупних светских нафтних резерви, а откривање овог нафтног налазишта узроковало би да управо Јемен, који је познат као најсиромашнија арапска земља, достигне, ако не и престигне саудијце по количини нафтних резерви.

С тим у вези, либански дневном листу Ед-Дијар пише: “Изгледа да је разлог рата који је покренут у Јемену, а који подржавају Сједињене Америчке Државе и Краљевина Саудијска Арабија, проналазак нафтних поља. Бивша јеменска влада је намеравала да се руске компанија нађу у Јемену поред нафтних компанија Велике Британије и Сједињених Америчких Држава, али дошло је до несугласица и спречено је објављивање откривања овог великог нафтног налазишта. Непотврђене информације говоре да је Саудијска Аарбија предложила Јемену да му годишње даје 10 милијарди америчких долара у замену за петогодишњу експлоатацију нафтних поља на јеменском тлу, али Јемен није пристао на тај предлог саудијских власти. Такође, америчке и француске нафтне компаније су дале веома примамљиве предлоге јеменској влади, али главни проблем је у томе што су нафтна налазишта смештена у региону Ел-Џуф и Меареб које Сједињене Америчке Државе и Саудијска Арабија настоје да контролишу преко Ал-Каиде. Управо због тога, могуће је да у наредних 20 година дође од тешких сукоба због енергетских наалзишта у Јемену, и такође до сукоба између Москве и Вашингтона због експлоатације нафтних поља у ратом захваћеном Јемену“.

Да подсетимо, Саудијска Арабија и заливске земље већ два месеца непрестано врше ваздушне ударе на Јемен у којима је до сада погинуо велики број јеменских цивила међу којима знатан број жена и деце. Ова војна интервенција Саудијске Арабије на суседни Јемен покренута је без дозволе Савета безбедности УН.

 

Правда.рс, Сахар ТВ

фото: Ал Џазира

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Притисак на бугарску новинарку: ГИМ тражи брисање текста о оцу министра полиције

5 (10) „Поновљена тврдња да Бранко Стефановић заступа ГИМ је злонамерна и потпуно лажна“, стоји …

Амерички медији извештавају о српском наоружавању глобалне исламистичке терористичке мреже (видео)

4.8 (29) Амерички конзервативни медији извештавају о томе како су припадници владајућег режима муницијом и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *