Ово су последице афере афлатоксин

0
(0)

Београд — Суфицит Србије у спољнотрговинској размени пољопривредних и прехрамбених производа у прва два месеца 2013. године пао је за 57,4 одсто.

Тако да сада износи 52,6 милиона долара, објавила је данас Привредна комора Србије (ПКС).

Стручњак за пољопривреду и саветник председника ПКС Војислав Станковић казао је да је у периоду јануар и фебруар извоз пољопривредних производа и хране смањен за два одсто, на 320 милиона долара, док је увоз повећан за 32 одсто, 367,4 милиона долара.
„Неповољни резултати у спољнотрговинској размени пољопривреде и прехрамбене индустрије Србије су последица суше и смањеног извозног обима понуде и појаве афлатоксина која је онемогућила извоза млека, млечних прерадјевина и кукуруза“, казао је он.

Станковић је за агенцију Бета казао да ће тренд из прва два месеца пратити спољнотрговинску размену пољопривредних производа и хране до половине ове године и рода раног воћа и поврћа и пшенице.

„Док се не отклони проблем са афлатоксином и не врати дозвољени ниво на 0,05 микрограма по килограму Србије неће моћи да извози млеко у Македонију, Црну Гору и БиХ“, истакао је и он и додао да је у 2012. години извезено млека и млечних производа за 90 милиона долара.

Станковић је казао и да је значајно смањен извоз кукуруза из Србије у прва два месеца ове године због заражености афлатоксином тако да је кукуруз са 8,7 милиона долара пао на шесто место листе пољопривредних и прехрамбених производа по вредности извоза.
Према подацима ПКС, извоз пољоприврдних производа и хране у јануару и фебруару учествовао је са 17 одсто у укупном извозу Србије.

У наведеном периоду од производа аграрног порекла највише је извезено шећера и то за 28,4 милиона долара, следе смрзнуте малине са 25,2 милиона долара, јестиво уље од сунцокрета и пшеница са по 10,8 милиона долара, цигарете са 9,5 милиона долара, кукуруз меркантилни са 8,7 милиона долара, слатки бисквити, вафли и обланде у вредности од 7,7 милиона долара, остала безалкохолна пића у вредности од 7,6 милиона долара и сојино уље сирово у вредности од 7,2 милиона долара.

Наводи се да у извозу аграрних производа из Србије доминирају воће и поврће, с оствареним извозом у вредности од 71,5 милиона долара и с учешћем од 3,8 одсто у укупном извозу, а следе и жита и производи на бази жита, у вредности од 57,5 милиона долара.

Станковић је навео и да је учешће увоза прехрамбених и пољопривредних производа у укупном увозу Србије повећано са 50 одсто, са шест процената на 9,1 проценат.

Према његовиме речима, на увозној страни, медју аграрним производима доминира група неконкурентних производа, који се не производе у Србији и то сирова кафа у вредности од 14,2 милиона долара, поморанџе са 8,8 милиона долара, банане са 7,1 милион долара и мандарине, клементине и остали агруми у вредности од 4,7 милиона долара.

Пред предстојећу сетву јарих биљних култура у увозу су заступљене и семенске робне групе – кукуруз семенски хибридни у вредности од 8,2 милиона долара, и семе шећерне репе у вредности од 7,8 милиона долара и семе сунцокрета у вредности од 6,6 милиона долара.

Како је додао Станковић, од осталих производа у увозу потребно је истаћи због високо остварене вредности и уљане погаче и остале чврсте остатке од соје у вредности од 18,1 милион долара.

По оствареној вредности у увозу најзаступљенији су воће и поврће с вредношћу увоза од 54,2 милион долара, с учешћем у укупном увозу од 1,8 одсто и кафа, чај, какао и зачини у вредности од 33,8 милиона долара, с учешћем у укупном увозу од 1,1 одсто, навео је Станковић.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шиптари опет де факто увели ембарго на робу из централне Србије

0 (0) Без посебне дозволе, на основу вечерашње одлуке косовске владе, на Косово не могу …

И поред пада увоза и извоза спољно-трговински дефицит наставља да расте

0 (0) Спољнотрговинска робна размена Србије у прва четири месеца ове године износила је 13,90 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend