Европа

ЕУ издваја 1,5 милијарди евра за уништење сточарства у Холандији

Европска комисија одобрила је финансијска средства од 1,47 милијарди евра за планирано смањење сточног фонда у Холандији. Новац ће бити искоришћен за куповину 3.000 фарми стоке у подручјима „Натура 2000” и њихово трајно затварање.

Холандија је иначе држава која сa релативно мало обрадиве површине остварује велику продуктивност у пољопривреди, посебно сточарству. Циљ владе у Хагу јесте смањивање емисије азота из пољопривреде у посебно загађеним подручјима, пише портал „Агрархојте”, а преноси „Агроклуб”.

Како се наводи, око 500 милиона евра накнада се додељује у облику директних бесповратних средстава. Циљ је надокнадити до 100 одсто губитка пољопривредника који трајно и неповратно затворе своје фарме музних крава, свиња или живине. Произвођачи се обавезују да неће покренути исту производњу животиња у Холандији или којој другој држави чланици ЕУ. Други, већи износ од 975 милиона евра предвиђен је за сточне фарме са највећим емисијама азота. Осим узгајивача крава, свиња и живине, могу га користити и узгајивачи телади. Како су објавили медији, пољопривредницима се, под одређеним условима, надокнађује до 120 одсто губитака. Обавеза одустанка од сточарствa односи се и на будућег купца или корисника предметног земљишта.

Холандија је пример државе која оствaрује велику продуктивност у сточарству и пољопривреди уопште. Оваква одлука могла би да поремети европско тржиште млека али и меса у ЕУ у наредном периоду. Осим еколошког аспекта други циљ ове одлуке могао би да буде и смањење производње. Од 2015. када су укинуте квоте за произвођаче млека дошло је до хиперпродукције, због чега су цене млека пале, а у последње време због санкција Русији произвођачима је тешко да продају сировину. Евидентно је да поремећаји већ постоје, што осећају посебно државе ван ЕУ у које су европски произвођачи последњих месеци, уз подстицаје, пласирали млеко и млечне производе по изузетно ниским ценама.

Својевремено, пре седам-осам година у ЕУ су постојали и негативни бонуси на производњу вишка млека. Произвођачи који су пробијали месечне квоте плаћали су негативне пенале.

Ненад Будимовић, секретар Удружења за сточарство у Привредној комори Србије, каже да су овакве одлуке Брисела о гашењу фарми резултат потписаних уговора због недостатка протеинских хранива за исхрану животиња, које највише има у соји која је генетски модификована и највише се производи у Бразилу и Аргентини.

– Како имају свега 77 одсто такве хране од потреба у Европи, они смањују број фарми. Може да се претпостави да ће се производња млека вероватно преселити у неке друге државе. Потписали су и друге еколошке уговоре, што их обавезује да предузимају овакве и сличне мере – истакао је наш саговорник.

Према његовим речима, проблем у млекарству постаје све сложенији и у Србији, али и другим државама. Хрватска је, рецимо, у овом сегменту пала на 25 одсто самодовољности, Бугари такође имају мало своје сировине, Босна и Херцеговина имала је такође велики увоз прошле године из ЕУ млека и млечних производа.

– Ми смо били лидери, али смо за кратко време од извозника постали увозници, у смислу спољнотрговинске размене да нам је увоз постао већи од извоза – рекао је Будимовић.

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Извор
Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!