fbpx

Оволико ће смањити плате и пензије

0
(0)

Београд — Просечна плата у јавном сектору биће нижа за 3.500 динара, а просечна пензија за око 1.500 динара ако Влада усвоји модел који предлаже министар Душан Вујовић.

Према формули која је предложена, приликом смањивања зарада или пензија претходно би се од укупног нето износа одузео неопорезиви део зараде, који тренутно износи 11.242 динара. Тај нови износ био би и основица за обрачун умањеног дохотка.

Према рачуници коју је објавио Блиц, полицајцу који сада зарађује 56.000 динара, плата би била нижа за 4.475 динара, док би наставнику са зарадом од 43.000 динара, нови умањени износ био 39.825 динара. 

На плату од 47.000 динара службенику у општини, умањење би било 3.575 динара, док би нова плата лекара уместо 65.000 динара била 59.625. Универзитетски професор ће по новом зарађивати 6.375 динара мање, односно 68.625 динара. 

Плата судије ће бити 98.325 динара уместо 108.000 динара, а министар ће уместо 110.000 динара примати 100.125 динара. 

Тако би ово решење, ако га Влада прихвати, а највероватније хоће, било исплативије и за све оне који у јавном сектору данас плаћају солидарни порез, односно имају нето зараду преко 60.000 динара. Пре свега, смањење би се односило искључиво на основну зараду, а не и на разне додатке који су данас основ за солидарни порез. 

Још није донета одлука да ли ће се плате у јавном сектору и пензије веће од 100.000 динара умањивати 15 одсто. Такве идеје постоје, али коначно решење биће донето у наредних месец дана. 

Ново решење највише погађа, наравно, пензионере и запослене који имају зараду мању од 60.000 динара, док ће запослени који имају већа примања ипак имати већа примања него данас када им се од сваке плате узима десет одсто солидарног пореза. 

Мада су се неки од оних који данас плаћају тај порез надали да ће бројне иницијативе за оцену уставности солидарног пореза уродити плодом и да ће Уставни суд донети одлуку о његовој неуставности, у овој институцији за Блиц кажу да засад од тога нема ништа. 

Реално је да ће се Уставни суд о покретању поступка по овом питању изјаснити током јесени – речено нам је у овој институцији. 

Рачуна се да ће по основу смањења зарада и пензија за по десет одсто на годишњем нивоу држава имати мањи трошак за око 500 милиона евра.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Народ се жали на повећане цене, неисплаћене зараде, рад тржног центра

0 (0) Београд — На новоотворени број телефона за пријављивање незаконитости током пандемије коронавируса грађани …

Плата у ванредном стању: Шта радници у Србији могу да очекују?

4.1 (9) Да ли ће радници у Србији и како добити плату зависи да ли …

Један коментар

  1. dakle, nastavnici imaju kao i sudije, doktori… završen fakultet, ali primaju najmanju platu, dok policajac koji završi srednju školu prima 56000??? i posle traže da im deca budu obrazovana? da im deca budu vaspitana? kako da ne!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *