Насловна / Србија / Политика / Овом шанерском олошу одузети дипломатски имунитет!

Овом шанерском олошу одузети дипломатски имунитет!

У српском парламенту је у среду на дневном реду била озбиљна тема – сет финансијских закона, али су се посланици највише бавили случајем колеге Меха Омеровића и оптужбама да је посланик Социјалдемократске партије Србије (СДПС) недавно ухваћен у крађи на аеродрому у Франкфурту. Догађај су открили српски таблоиди почетком месеца, а он је поново, захваљујући радикалима, васкрснуо и то у директном ТВ преносу скупштинске седнице.

– Дуго је најозбиљнији криминал и повреда достојанства Народне скупштине била крађа посланичких мандата, али сада је то у сенку бацио Мехо Омеровић крађом неких парфема и кармина на аеродрому у Франкфурту. Најгоре је што се позвао на дипломатски пасош, што је нанело велику штету Народној скупштини и Србији – рекла је Вјерица Радета из Српске радикалне странке.

ДС: Скретање теме

И док су радикали моралисали ламентирајући над „случајем Омеровић“, посланик Демократске странке Радослав Милојичић сматра да отварањем приче о наводном покушају крађе парфема и кармина у вредности од 170 евра радикали скрећу тему са задуживања државе у милијардама.

Радикали од владајуће већине, чији је Омеровић део, очекују да од посланика тражи да врати мандат, али је председница Народне скупштине Маја Гојковић инсистирала на томе да се одговорност за наводну крађу не прејудицира.

– Трудићемо се да преко наших конзулата добијемо детаљније податке шта се заиста десило, чисто да не би пала ружна слика на рад наших парламентараца који често путују у иностранство, те вас молим да се уздржимо од коменатара да ли је у питању кривично дело крађе или нешто друго док не добијемо извештај – рекла је она.

Спорни догађај десио се 30. маја на франкфуртском аеродрому где је српска парламентарна делегација преседала на путу за Брисел. Према првобитној варијанти, Омеровића је детектив у фри-шопу ухватио како из продавнице износи парфем и три кармина које није платио, због чега је позвана полиција и направљен извештај, а српски посланик се позвао на дипломатски имунитет.

Након што су у српском конзулату потврдили да је реч о народном посланику, Омеровић је пуштен. Према Омеровићевој верзији, он није ништа украо него је због стомачних проблема био приморан да истрчи из фри-шопа до најближег тоалета.

Мијатовић: Немачка озбиљна држава

Посланик СДПС Милорад Мијатовић, странке којој припада Омеровић, каже да нико не може бити крив док се то не докаже.
– Дозволите да надлежни органи Немачке поднесу своје извештаје истраге и тек онда да говоримо о чину који се десио. Сви верујемо немачкој држави и ако је тако како га у нашој земљи представљају, Немачка ће дати прави одговор. СДПС ће такође дати свој одговор – најавио је он, док се лидер СДПС Расим Љајић није оглашавао.

– Изненада сам осетио како црева почињу да ми се празне. Успаничим се, избезумим се и гледам где су стрелице за тоалет… Само сам истрчао, био у тоалету 10-15 минута свестан да у руци држим парфем и кармине. После се враћам ка фри-шопу и видим млађег човека у цивилу који ми даје знак да приђем. Ја приђем каси и кажем: „Знам, знам, медицински проблем, објаснићу“ – сликовито је препричавао за ТВ Прва непријатан догађај.

8 пута Омеровић 2017. био на службеном путу у иностранство

Потом му је радник из фри-шопа узео ранац и почео да ровари по њему и када је видео пасош питао га да ли је дипломатски, што му је Омеровић потврдио. После су дошли полицајац и полицајка и после увида у документа која су фотографисали рекли му да може да иде.

Омеровић све време тврди да се он није први позвао на дипломатски имунитет, али је председница Скупштине, најављујући да ће од надлежних органа тражити извештај о догађају, рекла да једино са чим је упозната јесте то, да се посланик позвао на дипломатски имунитет. Да ли ће дипломатска заштита пресудити да се о целој епизоди, која је унизила достојанство и част Народне скупштине и њених посланика, не развлачи даље у јавности не зна чак, по сопственом признању, ни Маја Гојковић.

Одбор за безбедност

Омеровић је већ 17 година народни посланик и председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова. Путовао је у Брисел преко Франкфурта у својству члана делегације Скупштине Србије која је на позив мисије Оебс учествовала на дебати о спровођењу безбедносне политике у контексту процеса придруживања Србије ЕУ.
– Неко покушава да ме направи лоповом и то у тренутку када сам члан Одбора за безбедност – потражио је Омеровић скривене мотиве завере.

Колеге као сведоци

У прилог своје приче да је још на поласку из Београда имао стомачних проблема, Омеровић се позвао на своје колеге из парламентарне делегације.
– То су јавно потврдиле и неке колеге из парламентарне делегације, а било је укупно 13 посланика – тврди он.

Ј. Арсеновић – Вести

Актуелно

Порука министру Стефановићу: Ти си лопов! (видео)

Коначно да се ствари назову њиховим правим именом. Погледајте као је др. Владета Јанковић прокоментарисао …

Једина будућност у Србији коју ти Вучићу са твојом лоповском бандом имаш је АЛКАТРАЗ!

Председник Србије Александар Вучић најавио је почетак кампање „Будућност Србије“, а сада су познати и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *