fbpx

ПА ГДЕ ВАМ ЈЕ МЕРЦЕДЕС? Чувена земунска фабрика аутобуса у великим проблемима, радницима плате касне три месеца

4.4
(8)

ПРЕГУРАЛИ су и ратове и санкције, а никада нису прекидали производњу, исплаћујући редовно плате радницима, али сада, по први пут у својој готово стогодишњој историји, зараде запосленима у „Икарбусу“ касне три месеца!

– Једноставно, иако смо способни да направимо квалитетан производ, сасвим одговарајући нашем српском тржишту, не добијамо послове, па чак ни оне који су нам обећани – каже генерални директор „Икарбуса“ Александар Вићентић, за „Новости“.

Он објашњава да је земунска фабрика једна од ретких у свету које су овлашћени надограђивач „Мерцедеса“ и МАН, водећих произвођача аутобуса.

– Мислим да ми једини у свету имамо ову врсту сарадње и с једнима и другима, али изгледа да то, нажалост, није довољно да добијемо и посао од наших транспортних предузећа – каже Вићентић.

На питање да ли је цена можда пресудни фактор код набавке аутобуса из иностранства, пре свега из Кине и Турске, Вићентић каже:

– Напротив, ми смо далеко јефтинији, али не зато што штедимо на квалитету, већ што радимо са минималном зарадом, управо да бисмо одржали компанију. Нама су, на пример, из Града Београда почетком године обећали куповину 130 аутобуса – 100 градских, зглобних дизел и 30 соло-електро. Међутим, до данас до тог посла није дошло – објашњава први човек некадашњег земунског гиганта.

Ипак, како су већ и навикли све ове године, ни радници у погонима ни челни људи компаније се не предају, а светло на крају тунела виде у спровођењу Унапред припремљеног плана реорганизације.

– У току је и приватизација која због комплексности процедуре траје дуго, али се надамо да ће најзад бити завршена у наредна два-три месеца, када ће већински власник „Икарбуса“ постати кинеска компанија „Ланг Џоу“ – каже Вићентић.

Александар Вићентић Фото К. Михајловић

Кинези су до сада уложили три и по милиона евра, а најављена је инвестиција од три милиона у осавремењивање производње. У плану је да се праве четири нова модела аутобуса, два дизела са „евро 6“ мотором и два електромодела.

ЗНАЊЕ КАО ОРУЖЈЕ

НАШЕ најјаче оружје је знање, јер поред искусних мајстора, имамо врхунске инжењере који се годинама едукују у вези са свим најсавременијим технологијама у овој области – наглашава први човек „Икарбуса“.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ОД СПИНА ДО НЕИСТИНЕ: “Батут” упорно крије податке о зараженима и преминулима!

3.7 (3) Наново уведене конференције за медије Кризног штаба нису потребне ако ће грађани из …

Италијанска ТВ: Вучић преговара са Вучићем!

5 (7) Чињеница да председника Србије Александра Вучића има исувише у свакој прилици више није …

Један коментар

  1. Bolji je ikarbus man no ovi higeri …za bmc ne znam nisam probao. Al sigurno nisu mogli da se istale za nase ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *