Па нећемо да вас зовемо полиција, зваћемо вас пандурација, керови, керећа бригада, керовођа, етц...

Па нећемо да вас зовемо полиција, зваћемо вас пандурација, керови, керећа бригада, керовођа, етц…

Новчаном казном од 150.000 динара до 1.500.000 динара казниће се правно лице ако употребљава појам “полиција” без одобрења министра, а физичко лице са казном од 30.000 динара до 100.000 динара!

Ово није почетак вица, већ шта чека медије, ако буде усвојен нови Закон о унутрашњим пословима, а они без амина министра полиције Александра Вулина напишу ту фамозну реч „полиција“.

Овај фамозни члан 355. наведен је у новом Нацрту Закона о унутрашњим пословима о коме би у три града – Нишу, Новом Саду и Београду требало да буде одржана јавна расправа.

Када нису могли да униште слободне медије у којима раде људи који и даље мисле својом главом, које читају слободоумни грађани, без ружичастих наочара, међу којима је и доста полицајаца који су свесни лика и дела људи који су им преузели руковођење службом, власт је решила да их ослободи на други начин.

А како не може да утиче на њихове ставове и размишљање, решила је да удари тамо где смо сви танки – по џепу, новчаним казнама.

А циљ није да се спречи да се пише о активности оних полицајаца који неуморно и поштено раде свој посао бринући о безбедности обичних грађана, већ да се спречи помињање „министар ПОЛИЦИЈЕ урадио ово“, „министар ПОЛИЦИЈЕ фотографисао се са оним“. Све оно чега се власт нормане државе у којој се помињање речи ПОЛИЦИЈА не кажњава, стиди.

У новом закону је још један више него спорни члан 59. који забрањује објављивање података о овлашћеном службеном лицу које примењује полицијска овлашћења. То у пракси значи да новинари неће смети ни да објаве идентитет полицајаца који су, рецимо, прошле године пребијали грађане на протестима.

Нико од тих, не бисмо их назвали полицајцима, већ батинашима који су тукли грађане није идентификовао Сектор унутрашње контроле, већ су једино новинари покушали да их идентификују.

По том члану закона, како је и министар овлашћено службено лице (ОСЛ), новинари неће смети да објаве ништа ни о његовом идентитету.

Вероватно ће минпуки депоновати потпис код власника и уредника подобних медија да не би стално морали да га зивкају и прекидају му дружења, да би им дао сагласност да објаве или новинар изусти ПОЛИЦИЈА.

А оним другим, грађанима који су свесни где живе, биће угашен и онај зрачак објективног информисања које им пружају независни медији, којима, уколико овај закон заживи, вероватно у плаћању казни неће моћи да помогне ни Џеф Безос, најбогатији човек на свету.

Директно.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Сви одборници СНС гласали против помоћи породиљама и породицама са децом

Одборници СО Врбас су на деветој седници, почетком септембра на дневном реду имали измене и …

Случај Ћурувија: Политичка позадина злочина, правда се чека 22 године

Случај Ћурувија: Политичка позадина злочина, правда се чека 22 године

Изрицање завршних речи одбране у поновљеном поступку против четворице шефова Ресора Државне безбедности (ДБ), који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *