Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

5
(1)

Укупна индустријска производња у Србији у прва три квартала 2019. била је мања за 0,7 одсто него у истом периоду 2018. године, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Kључни утицај на пад производње у прва три квартала 2019. године имао је пад производње у прерађивачкој индустрији од један одсто.

У првих шест месеци 2019. године највећи пад у прерађивачкој индустрији забележен је у производњи кокса и деривата нафте – 13,8 одсто, производњи хемијских производа – 10 одсто и у производњи прехрамбених производа – 4,2 одсто.

У трећем кварталу 2019. године остварен је раст бруто-националног дохотка (БДП) од 4,8 одсто у односу на исти период претходне године, наводи се у кварталној анализи Републичког завода за статистику (РЗС).

Осим услужног сектора, који је и даље доминантан носилац раста, значајан допринос расту БДП дала је и грађевинска активност, због интензивирања реализације важних инфраструктурних пројеката.

У периоду од првог до трећег квартала 2019. године остварен је раст БДП од 3,5 одсто, наведено је у анализи РЗС.

У периоду јануар – септембар 2019. године остварен је просечан међугодишњи раст потрошачких цена од два одсто, наводи се у кварталном извештају Републичког завода за статистику.

Посматрано према намени, највећи утицај на укупан раст потрошачких цена у периоду јануар – септембар 2019. године имале су цене непрерађене хране и цене услуга.

Посматрано по основним групама потрошње, највећи допринос су дали раст цена хране и безалкохолних пића, алкохолних пића и дувана.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада јада и беде неће успети да Вучића одржи на трону: Старлете и страни агенти као телесна гарда

4.6 (27) Србија је добила Владу какву нико не заслужује. Влада јада, несреће и пропасти …

ДОДИК изгубио изборе у Бањалуци, Бијељини, Шамцу, Модричи, Броду, Теслићу, Билећи, Дервенти…

5 (5) Кандидати Додиковог Савеза независних социјалдемократа (СНСД), поражени су на локланим изборима широм Републике …

Један коментар

  1. Proizvodnja u 2019. godine pala za 07%, ne može ΛV da gradi autoputeve, otvara fabrike i da ganja proizvodnju. Za aerozagađenje Srbije vlast, tj ΛV nema niti će imati rešenje. On ga nije doveo, već prethodni. On je sada zauzet? Ako Tito, s kojim se upoređuje, nije uspeo da formira Balkansku federaciju, pa je prešao na nesvrstanih, ΛV ima šanse da ostvari Titov neostvariv san. Sa srećom u prestižu sa Starim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend