Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

Пад производње у Србији од 0,7 одсто у 2019.

5
(1)

Укупна индустријска производња у Србији у прва три квартала 2019. била је мања за 0,7 одсто него у истом периоду 2018. године, саопштио је данас Републички завод за статистику.

Kључни утицај на пад производње у прва три квартала 2019. године имао је пад производње у прерађивачкој индустрији од један одсто.

У првих шест месеци 2019. године највећи пад у прерађивачкој индустрији забележен је у производњи кокса и деривата нафте – 13,8 одсто, производњи хемијских производа – 10 одсто и у производњи прехрамбених производа – 4,2 одсто.

У трећем кварталу 2019. године остварен је раст бруто-националног дохотка (БДП) од 4,8 одсто у односу на исти период претходне године, наводи се у кварталној анализи Републичког завода за статистику (РЗС).

Осим услужног сектора, који је и даље доминантан носилац раста, значајан допринос расту БДП дала је и грађевинска активност, због интензивирања реализације важних инфраструктурних пројеката.

У периоду од првог до трећег квартала 2019. године остварен је раст БДП од 3,5 одсто, наведено је у анализи РЗС.

У периоду јануар – септембар 2019. године остварен је просечан међугодишњи раст потрошачких цена од два одсто, наводи се у кварталном извештају Републичког завода за статистику.

Посматрано према намени, највећи утицај на укупан раст потрошачких цена у периоду јануар – септембар 2019. године имале су цене непрерађене хране и цене услуга.

Посматрано по основним групама потрошње, највећи допринос су дали раст цена хране и безалкохолних пића, алкохолних пића и дувана.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ал сте га оправили! БЕОГРАД Без грејања Видиковац, Церак, Филмски град, Скојевско насеље…

Ал сте га оправили! БЕОГРАД Без грејања Видиковац, Церак, Филмски град, Скојевско насеље…

0 (0) БЕОГРАД – Прекид испоруке топлотне енергије на подручју топлане „Церак” Због квара на …

ЦЕО ПАКИСТАН остао без струје! Сабласне слике градова у мрклом мраку (видео)

ЦЕО ПАКИСТАН остао без струје! Сабласне слике градова у мрклом мраку (видео)

5 (2) Пакистанска национална електроенергетска мрежа је заказала што је готово читаву земљу оставило у …

Један коментар

  1. Proizvodnja u 2019. godine pala za 07%, ne može ΛV da gradi autoputeve, otvara fabrike i da ganja proizvodnju. Za aerozagađenje Srbije vlast, tj ΛV nema niti će imati rešenje. On ga nije doveo, već prethodni. On je sada zauzet? Ako Tito, s kojim se upoređuje, nije uspeo da formira Balkansku federaciju, pa je prešao na nesvrstanih, ΛV ima šanse da ostvari Titov neostvariv san. Sa srećom u prestižu sa Starim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend