Паклена шиптарска заседа пред манастиром

0
(0)

Непосредно пред долазак стотинак повратника и представника Срба у косовској влади у Мушутиште, на путу пред тим местом је пронађена експлозивна направа. Реч је о бомби која се налазила на самом коловозу, на деоници од Сопине до Мушутишта.

Експлозивна направа била је смештена између два блока, а претпоставља се да је недавно постављена. Полицији је овај случај пријавио један мештанин, а брзом акцијом бомба је деактивирана и уклоњена. Манастирска слава обележена је крај порушеног манастира Свете Тројице уз јако обезбеђење, које је укључивало и припаднике специјалне полиције РОСУ.

– Расељени Срби су у два аутобуса, око седам ујутру у недељу кренули из Ораховца и Велике Хоче пут Мушутишта. Све време смо имали пратњу регионалне полиције из Ђаковице и Суве Реке. Код места Широко зауставила нас је полиција и ту смо стајали око сат времена. Нисмо знали да су нас задржали због постављене бомбе, све док нисмо стигли до манастира Свете Тројице. Сви смо били шокирани, али нико ништа није коментарисао јер је била у току служба – каже Марјан Шарић, радник општине Сува Река.

Ухапшен нападач на Србина

Инцидент са бомбом догодио се само дан након што је у селу Грабац у општини Клина претучен косовски Србин Радош Магић. Он је добио лакше повреде леђа и руке док је покушавао да из своје њиве отера стоку коју су на испашу дотерали Албанци из суседног села. Полиција је овога пута привела осумњиченог за напад, али је ово још један у низу учесталих инцидената у тој општини, која се представницима међународне заједнице често промовише као „успешан пројекат повратка“.

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и министар за повратак и заједнице у Влади Косова Далибор Јевтић оцењују да је полиција професионално одрадила свој посао, а очекују од надлежних да пронађу особе који су екплозивну направу поставиле. Обојица сматрају да је реч о покушају да се повратници заплаше и обесхрабре да се врате у Мушутиште.

– За сада немамо информација о томе када и каква је та постављана експлозивна направа и чекамо резултате истраге. Ово је био покушај да се људи обесхрабре и да коначно одустану од повратка у своје родно место – истиче Стојановић.

Срби који су долазили прошле године да обележе славу манастира такође су имали проблеме. Тада им Албанци нису дозволили ни да приђу до разрушеног манастира, али овога пута, заједно са представницима Срба у косовској Влади отишли су до „Пашине махале“ у којој је до 1999. године живео велики број житеља српске националности. Многи су сада, по први пут, имали прилику да обиђу своја домаћинства, оно што је од њих остало. Црква Свете Богородице из 14. века такође порушена и разидана, а миниран је и звоник.

Мушутиште је највеће село на Косову. Пре рата у њему је живело око 2.000 Срба, а данас нема ниједног. У јуну 1999. године у Мушутишту је остало двадесетак стараца и једно дете. Из тог места киднаповано је 17 особа и до данас се не знају њихове судбине. Село се налази на десетак километара од Суве Реке, и све што је од око 200 кућа остало су спаљени и разидани објекти, минирани темељи и порушене цркве.

Од светиње остао звоник

Манастир Свете Тројице датира из 14. века и миниран је 1999. године, тако да је од њега остао само звоник. Срби из Мушутишта верују да ће проклетство стићи сваког оног ко подигне руку на српске светиње. Литургију у недељу је служио монах Петар из манастира Високи Дечани.

Последњих година се више пута разговарало о повратку расељених Срба, али је проблем увек била албанска страна која је то упорно одбијала покушавајући на више начина да повратницима забране прилазак махали у којој су живели. Албанци такође траже и да се сачини списак непожељних Срба, оних којима ће бити забрањен повратак. Срби, с друге стране, као услов повратка траже да се прво обнови црква Пресвете Богородицеу Мушутишту.

Потпуно логично, у недељу су за представнике власти у Приштини имали највише питања која се односе на безбедност.

– Годину дана уназад упорно радимо на стварању услова за повратак расељених Срба у Мушутиште. Један од приоритета за ову годину је да саградимо првих 15 кућа, да вратимо 15 породица у општину Сува Река. То није нимало лак посао и не желимо да људе враћамо, па да нам се поново расељавају услед недостатка услова, тачније безбедности. Због тога на овом пројекту радимо заједно са локалном самоуправом у Сувој Реци, али и са представницима села примајуће заједнице, дакле са Албанцима – рекао је Јевтић.

Обновићемо село!

– Ово место мора да оживи као што су оживела и васкрсла многа друга српска места и многе друге српске светиње. И ово место ће уз божју помоћ поново да се обнови, и из ових рушевина ће нићи грађевине које ћемо да оставимо онима који ће доћи и после нас. Ови људи имају огромну вољу да се врате, и то је обавеза за нас да што пре обезбедимо услове – каже Бранимир Стојановић.

Он најављује да ће кроз међуминистарску групу на првом састанку бити формирана радна група за повратак расељених у село Мушутиште, како би створили механизам који ће се на институционалан начин бавити овим питањем.

– Овде је потребна упорност и воља људи да се врате – додао је Јевтић најавивши да је планирано да се од тог села направи пут до општине Штрпце, како би се повратници у Мушутишту повезали са Србима у Сиринићкој жупи. У плану је обезбеђивање здравствене заштите и школе.

 

Ј. Л. Петковић – Вести

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Опет шамар Русији: Војска Србије повучена мање од 24 сата пре заказаних војних вежби

5 (5) Србија је лупила још један шамар Русији одлуком владе да замрзне све војне …

Лавров: Немамо разлога да сумњамо да руководство Србије наставља да подржава пуну примену Резолуције 1244 СБ УН-а

3 (4) „Чврсто ћемо подржати Србију у корацима које она сматра неопходним у оквиру ове …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *