fbpx
Насловна / Србија / Друштво / Страначке донације: Немају за хлеб, а дају партији!
Страначке донације: Немају за хлеб, а дају партији! 1

Страначке донације: Немају за хлеб, а дају партији!

ПРИМАОЦИ социјалне помоћи, њих 23, налазе се на списку донатора политичких партија! Агенција за борбу против корупције утврдила је да су „најсиромашнији“ грађани помагали странкама током прошле године, када су одржани и избори.

Контролом токова новца према партијама, утврђено је да је сиротиња на страначке рачуне уплатила око 1,5 милиона динара – напредњацима, социјалистима и Динкићевом УРС.

Посебно је занимљив пример човека који је током 2014. године примио 94.694 динара, а на рачун социјалиста уплатио је 650.000 динара! Значи шест пута више него што добија из државне касе као представник најсиромашнијег слоја грађана, барем на папиру.

Међу дародавцима напредњака има оних који су примили 8.000 динара помоћи, а омиљеној партији уплатили су чак 40.000 динара! Као донација УРС, странци која је после избора 2014. нестала са политичке сцене, стигло је 80.000 динара од „мецене“ којем је на рачун уплаћена социјала у износу од 51.053,32 динара.

– Још 4. маја 2015. упутили смо допис Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питањa, са циљем да преиспитају оправданост доделе средстава лицима која су у току 2014. користили социјалну помоћ, а која су истовремено дали прилог политичким субјектима за кампању за изборе – објашњавају у Агенцији за борбу против корупције и додају да су упозоравали и да су грађани који примају социјалу финансирали партије и за изборе 2012. године.

„Новости“ су раније писале да се тада међу помагачима СНС нашло 33 људи из најсиромашнијег слоја, а на листи донатора ЛСВ осам. Код ДС их је било троје, СПС двоје, а ДСС и Народне партије по један.

ЗАКОН И МОРАЛ

Законски гледано, у томе што социјални случајеви помажу партијама нема ништа спорно.

У Агенцији истичу да су „скоро сви корисници помоћи уплаћивали политичким странкама новац са свог текућег на рачун странке што је у складу са Законом о финансирању политичких активности“:

– Али, поставља се питање како социјално најугроженија лица која новац добијају за најосновније потребе за живот, имају средства да дају прилог странци у износима који су далеко већи од примљене социјалне помоћи .

 

С. С. РОВЧАНИН, Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредњаци званично показали СПС-у шта мисле о њима 11

Напредњаци званично показали СПС-у шта мисле о њима

За време трајања манифестације у Причевићу ваљевски наредњаци послали поруку коалиционом партнеру СПС. Напредњаци СПС-у …

Горан Пајић: Слобу издали најближи 12

Горан Пајић: Слобу издали најближи

Слободан Милошевић није ни слутио шта му се спрема 5. октобра 2000, тврди у интервјуу …

4 Коментара

  1. pocrkali dabogda svi ti koji dobijaju ko fol socijalu dok deca srbije iz dana u dan gladuje

  2. pocrkali dabogda svi ti koji dobijaju ko fol socijalu dok deca srbije iz dana u dan gladuje

  3. Posle smrti cerke,dobila sam starateljstvo nad njenim detetom.Posto imam 20 hiljada penziju obecali su mi pomoc oko njegovog skolovanja.Evo proslo je vec 6 godina,ni dinara mi nisu dali.Pomazu mi prijatelji i kuma moje pokojne cerke.Jednom prilikom,jedan socijalni radnik mi je rekao da zaboravim na njihovu pomoc,jer novac dobijaju uglavnom oni kojima pomoc nije ni potrebna.

  4. Драгојла Дробњаковић

    Еј,Србијо црна!Докле ћеш давати гузоњама а љуту сиротињу заборављати? Боже свемогући,смилуј се овом јадном народу јер трпети више не може!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *