fbpx
Насловна / Свет / Европа / Паника у Лондону: Путин удара по британској фунти

Паника у Лондону: Путин удара по британској фунти

Вeлика Британија је признала да је рат санкцијама против Русије изазвао невиђен одлив капитала.За 15 месеци инвеститори су повукли из земље 356 милијарди долара, али је Путин наставио да удара по националној валути.

Британско издање «The Times» панично констатује да је, национална валута Велике Британије први пут под претњом. По први пут у последњих 35 година, су инвеститори окренули леђа британској економији и активно повлаче свој капитал. Деценијама, Уједињено Краљевство привлачи страни капитал који обезбеђује комфорну стабилност економије и стабилност националне валуте.

Ствари су почеле да се мењају у 2014, након увођења санкција против Русије и сходно томе, увођење одмазде против санкција. Такав одлив капитала је узрочник садашњих економских тешкоћа које су на почетку, и врше притисак на фунту. Током протеклих годину и први квартал ове године са острва капитала повучене су 356 милијарди долара а значајан део тога представљају руске инвестиције.

Примећено је да после обраћања Путина руским олигарсима у децембру 2014. године о потреби да се врати капитал у домовину тада је овај процес интензивиран и наставља да добија на снази.

У марту ове године привреда Велике Бритаије изгубила је следћих 24 милијарди долара, а дефицит текућег рачуна је достигао 5,5%. Стручњаци консултантске фирме «Cross Border Capital» тврдe да је британска економија сувише зависи од страних инвестиција, а тренутна ситуација је почела да изазива забринутост за поузданост британске валуте.

Превод-припрема: Црвена Раковица

Извор:http://www.newsli.ru/news/world/ekonomika/15456

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Владимир Путин: Брине нас конфронтација САД и Ирана, јер се одвија у близини граница са Русијом

5 (1) Председник Русије Владимир Путин изјавио је да је конфронтација Сједињених Америчких Држава и …

Путин право на држављанство Русије по олакшаној процедури дао свима у Донбасу

Председник Владимир Путин је новим указом додатно проширио круг грађана Украјине који имају право да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *