fbpx

Паника у Лондону: Путин удара по британској фунти

0
(0)

Вeлика Британија је признала да је рат санкцијама против Русије изазвао невиђен одлив капитала.За 15 месеци инвеститори су повукли из земље 356 милијарди долара, али је Путин наставио да удара по националној валути.

Британско издање «The Times» панично констатује да је, национална валута Велике Британије први пут под претњом. По први пут у последњих 35 година, су инвеститори окренули леђа британској економији и активно повлаче свој капитал. Деценијама, Уједињено Краљевство привлачи страни капитал који обезбеђује комфорну стабилност економије и стабилност националне валуте.

Ствари су почеле да се мењају у 2014, након увођења санкција против Русије и сходно томе, увођење одмазде против санкција. Такав одлив капитала је узрочник садашњих економских тешкоћа које су на почетку, и врше притисак на фунту. Током протеклих годину и први квартал ове године са острва капитала повучене су 356 милијарди долара а значајан део тога представљају руске инвестиције.

Примећено је да после обраћања Путина руским олигарсима у децембру 2014. године о потреби да се врати капитал у домовину тада је овај процес интензивиран и наставља да добија на снази.

У марту ове године привреда Велике Бритаије изгубила је следћих 24 милијарди долара, а дефицит текућег рачуна је достигао 5,5%. Стручњаци консултантске фирме «Cross Border Capital» тврдe да је британска економија сувише зависи од страних инвестиција, а тренутна ситуација је почела да изазива забринутост за поузданост британске валуте.

Превод-припрема: Црвена Раковица

Извор:http://www.newsli.ru/news/world/ekonomika/15456

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Путин: Будућност Русије видим као хармонију моћне силе и благостања наших људи

0 (0) * У годишњој посланици оба дома Федералне скупштине Владимир Путин рекао: „Ова година ће …

Михаило Мишустин је нови руски премијер

0 (0) Председник Русије Владимир Путин предложио је Државној думи кандидата за премијера земље Михаила …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *