Насловна / Свет / Хелм / Папа стигао у Скопље, служи мису на Тргу Македоније
Папа стигао у Скопље, служи мису на Тргу Македоније 1

Папа стигао у Скопље, служи мису на Тргу Македоније

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања служи мису на скопском Тргу Македонија, којој присуствује око 15.000 грађана из Северне Македоније и суседних држава, а највише их је из Хрватске.

Папа се до Трга Македонија довезао својим „папамобилом“.

Претходно се састао са највишим званичницима Републике Северне Македоније у вили Водно, као и представницима верских заједница, а затим и групом грађана из угрожених категорија у Меморијалној кући Мајке Терезе.

Након литургије, он ће одржати екуменски и међурелигијски састанак са младима у Католичкој цркви, а затим ће се одржати свештенство и њихове породице.

Иначе, мису папе Фрање на централном скопском тргу уживо преносе телевизије и неки портали.

Папа Фрања стигао у Скопље, дочекан са хлебом и сољу

Папа Фрања стигао је јутрос на аеродром у Скопљу, где је традиционално дочекан са хлебом и сољу.

Поглавара Римокатоличке цркве су дочекали председник и премијер Северне Македоније Ђорђе Иванов и Зоран Заев, и други представници Владе и Града Скопља.
Папа Фрања ће прво отићи у председничку палату Вила Водно где је организован пријем добродошлице, а касније током прве посете Северној Македонији на централном тргу у Скопљу служиће мису, којој ће присуствовати више од 15.000 људи.

Папа Фрања, који борави у посети Северној Македонији, данас се у Скопљу поклонио и помолио пред спомен бистом Свете Мајке Терезе.

Папа је на споменик Мајке Терезе, која је рођена у Скопљу, испред музеја који је њој посвећен у центру града, положио цвеће у пратњи неколико часних сестара реда који је она основала.

Поглавар Римокатоличке цркве у понедељак је допутовао у једнодневну посету Северној Македонији, а на пријему добродошлице у председничкој Вили Водно истакао је важност мирног суживота бројних нација и религија на овом простору који се ствара деценијама.

„Овде, практично, различита верска припадност – православци, муслимани, католици, Јевреји и протестанти, као и етничка припадност, Македонци, Албанци, Срби, Хрвати и други стварају један мозаик у којем је сваки каменчић потребан за оригиналност и лепоту целог мозаика“, рекао је папа Фрања.

Он је истакао да су те посебности истовремено од великог значаја за бржу интеграцију са европским земљама.

„Надам се да ће та интеграција да се позитивно развије у целом региону Западног Балкана и да ће заједно са интеграцијом да се развија и поштовање различитости и основних права“ рекао је папа, који ће служити мису на централном градском тргу.

Међу бројним заставама земаља света на тргу у Скоопљу има и застава Србије.

Главни град Македоније је због посете папе Фрање под снажним мерама обезбеђења, а цело јутро га надлећу хеликоптери.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Клинтон у Приштини: Злочинци славе 20-тогодишњицу НАТО окупације Космета 11

Клинтон у Приштини: Злочинци славе 20-тогодишњицу НАТО окупације Космета

Бивши амерички предсједник Бил Клинтон стигао је на приштински аеродром „Адем Јашари“, гдје га је …

Цвијетин Миливојевић: Немирење са окупацијом или квислинштво 12

Цвијетин Миливојевић: Немирење са окупацијом или квислинштво

Изостанак адекватне реакције Европске уније (ЕУ) поводом прошлонедељних „потеза Приштине“, наш Врховник, СТУДЕНТ ГЕНЕРАЦИЈЕ ПРАВНОГ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *