Парастосом у цркви Светог пророка Илије у Илијашу почело обележавање 25 година од егзодуса Срба из Сарајева

Парастосом у цркви Светог пророка Илије у Илијашу почело обележавање 25 година од егзодуса Срба из Сарајева

ИЛИЈАШ – Парастосом у цркви Светог пророка Илије у Илијашу данас је почело обележавање 25 година од егзодуса сарајевских Срба, а градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић је поручио да је фебруар 1996. најстрадалнији месец за српски народ на овим просторима, јер је око 120.000 Срба добровољно напустило огњишта.

“Тада је српски народ одлучио да тапију на своју земљу препусти тапији за стварање Републике Српске. Можемо рећи да је српски народ Сарајева добровољно платио цену стварања Српске”, рекао је Ћосић и додао да је српски народ на тај начин показао колико је спреман да се жртвује за земљу коју воли.

Подсетио је да је Илијаш место које је највише страдало у периоду од 1992. до 1995. године, те да је више од 1.000 Срба страдало бранећи огњишта.

“Ова цркава, која је стара скоро 140 година говори о томе колико је српски народ био на овим огњиштима и колику је жртву подносио у годинама иза. Не само у одбрамбено-отаџбинском рату, него као најмногобројнији народ на овим просторима у свим претходним ратовима”, навео је Ћосић, пренела је Срна.

Истакао је да је српски народ у периоду од 1992. до 1995. године показао да може и да створи и одбрани Републику Српску.

“Три су значајна периода, и то период одбране и стварања, период егзодуса и период поновног стварања Српског Сарајева, које је настало на простору три нове општине и три старе. Нове општине су Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Источни Стари Град, а три старе су Пале, Соколац и Трново”, подсетио је Ћосић.

Рекао је да половина сарајевских Срба данас живи на простору Источног Сарајева, једна четвртина у другим местима Републике Српске, и још четвртина у Србији и широм света.

“То су Срби Сарајева, који су својим интелектуалним, материјалним и свим врстама капацитета показали како су живели на једном огњишту, бранили га и одлучили да развијају друге средине”, рекао је Ћосић.

Додао је да су су Срби са Косова и Срби из Сарајева, и као најстрадалнији, допринели стварању Српске и Србије.

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ОБАЛА ЖРТАВА: Тек сада постајемо свесни небриге према јасеновачким страдалницима

ОБАЛА ЖРТАВА: Тек сада постајемо свесни небриге према јасеновачким страдалницима

Да ли је за Србе, ма где да су, дозвољено незнање о Јасеновцу и жртвама …

Мас: Немачка више неће усмеравати свој новац у Републику Српску која активно ради на уништавању БиХ

Мас: Немачка више неће усмеравати свој новац у Републику Српску која активно ради на уништавању БиХ

БАЊАЛУКА- Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је да његова земља неће више усмеравати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *