fbpx

Партијска војска „појела” асфалт

0
(0)

Крагујевац – Колико има запослених у градској управи, јавним и комуналним предузећима, друштвима са ограниченом одговорношћу, установама културе, дечије и социјалне заштите чији је оснивач локална самоуправа. Одговор на ово питање, због којег је пре седам година смењен градски омбудсман, коначно је доступан најширој јавности.

На конференцији за новинаре изнела га је Демократска странка, а одмах потом уследили су коментари и реаговања, између осталих и владајуће „Заједно за Шумадију“ која је оптужена да су њени партијски кадрови „ојадили градски буџет“ и послужили за формирање „страначке војске“ градоначелника Крагујевца Верољуба Верка Стевановића.

Према наводима председника ГО ДС Душана Обрадовића, у градској управи је запослено 739 чиновника, 154 више него што их је било 2004, када је „Заједно за Шумадију“ преузела власт у Крагујевцу.

– Док се ова странка вербално залаже за департизацију, градоначелник Стевановић, током чувених пријема суграђана од шест до девет ујутру, врши својеврсну регрутацију партијских војника. Распоређује их по свом нахођењу, не обазирући се на чињеницу што у градској управи и предузећима већ постоји вишак запослених – рекао је Обрадовић.

У предузећима и установама града запослено је више од 4.500 људи, навео је лидер крагујевачких демократа, нагласивши да је реч о 12,5 одсто од укупно 40.000 запослених у овом граду.

– Сада је јасно како је Стевановић могао да изјави да ће се на његов позив за формирање страначке војске одмах одазвати 2.000 добровољаца – изјавио је Обрадовић.

У полемику се укључила и Српска напредна странка која упозорава да прекомерно запошљавање штетно утиче на градски буџет, из којег се из године у годину све више новца издваја за плате углавном партијских кадрова.

– Пре осам година из буџета је за плате издвајано око 4,5 милиона евра, данас је то целих 14 милиона, а да се при том није повећао број становника, нити квалитет услуга. То је цена коју ће Крагујевчани морати да плате због победе „Заједно за Шумадију“ и њених коалиционих партнера. Гласови које су они добили продукт су својеврсне корупције по систему „ти нама глас, ми теби посао“ – истакао је потпредседник ГО СНС Горан Ковачевић.

У протеклих осам година за плате директних буџетских корисника утрошено је, према Ковачевићевој рачуници, око 80 милиона евра више, имајући у виду да је 2004. број запослених у градској управи, предузећима и установама био кудикамо мањи.

– Крагујевчани се питају зашто није асфалтирана ова или она улица, зашто касне социјална давања. Новац су, практично, појели партијски кадрови – предочио је Ковачевић.

Председник Скупштине града и потпредседник „Заједно за Шумадију“ Саша Миленић одбацује ове оптужбе, подсећајући опозиционе странке да се на челу неких градских предузећа и установа налазе управо њихови кадрови или професионалци који нису политички ангажовани. У том контексту навео је Установу за децу „Нада Наумовић“, Историјски архив Шумадије, Завод за заштиту споменика културе, Књажевско-српски театар, Позориште за децу…

– Они који су нас оптужују донедавно су били главни генератор страначког запошљавања и потпуног одсуства стручности приликом избора челних људи у јавном сектору. Демократска странка понајмање има право да тематизује овај проблем, који ће кроз нови закон, а на предлог Уједињених региона Србије, у доброј мери бити отклоњен. Нико више неће моћи ни да бира, ни да буде изабран ако не испуњава одговарајуће квалификације – истакао је Миленић.

Прихватајући да у градској управи има нешто више запослених него што то препоручују европски стандарди, Миленић је реаговао опаском да је то још увек упола мање у односу на радно ангажоване у београдском Народном позоришту или Радио-телевизији Војводине.

– Управо је у Крагујевцу, захваљујући ангажовању „Заједно за Шумадију“, направљена мустра за департизацију, по којој стручни људи са правим идејама, без обзира којој странци припадају, преузимају одговорност за вршење јавних послова. Пре нас таква се могућност није ни назирала – нагласио је Миленић, наводећи да у градској управи раде 662 лица, седамдесетак мање од броја са којим је у јавност изашао ДС.

—————————————————–

Предњачи „Водовод и канализација“

Према подацима који су јуче објављени, предузеће које има највише запослених у Крагујевцу је ЈКП „Водовод и канализација“ са укупно 746 радника. Следи „Чистоћа“ са 478 запослених, „Градске тржнице“ имају 168, у Јавном стамбеном предузећу је 137, у „Паркинг сервису“ 125, „Шумадија сајам“ има 112 радника, Спортски центар „Парк“ 64… Кад је реч о установама, прва на листи је Предшколска установа „Нада Наумовић“ са 615 запослених. Књажевско-српски театар има 69 запослених, а Центар за развој социјалних услуга „Кнегиња Љубица“ 60. Реч је о укупном броју радно ангажованих, на неодређено и одређено време.

 
Бране Карталовић
Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МАСОВНА КРАЂА ГЛАСОВА У НИШУ! Исти рукопис на 176 бирачких места, резултати унапред одређени! (фото)

4.6 (19) „У свим записницима, свих бирачких места на територији Ниша, пронашао сам идентичан материјални …

Томин син претио Крагујевчанима: За вас је мотка

3.4 (5) Градоначелник Крагујевца Радомир Николић рекао је да су готово сви од 50 новооткривених …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *