Само праве губитке

0
(0)

Неприватизована предузећа, као и она у којима је продаја поништена, из године у годину тону све дубље. Губитак ових фирми, које воде државни менаџери премашио три милијарде евра

РЕТКИ могу бити пример успешног пословања. Скоро сва неприватизована, предузећа у којима је продаја поништена и она која су у реструктурирању, из године у годину зарађују – губитак. Анализа рада 346 фирми са чијим је купцима Агенција за приватизацију раскинула уговор, показује да су приходи смањени за чак 55 одсто. Предузећа која никада нису привукла приватног купца константно су у „минусу“, који је прошле године „прегазио“ три милијарде евра.

Лоше пословање највише је погодило запослене. У случају 346 фирми у којима је приватизација поништена, данас ради свега 14 одсто некадашње радне снаге, око 7.000 људи. У фирмама које нису ни продате, запослених је чак 117.000 мање. Током последње деценија „топила“ се и вредност имовине фирми, па је она у неприватизованим смањена за најмање 17 одсто.

Железару „Смедерево“ бивши власник, амерички „Ју ес стил“ држави је препустио крајем јануара ове године само како би се извукао из вртлога губитака. Ова компанија је последњи пут добит уписала 2008. године и то у износу од 436,7 милиона динара. Већ следећу годину су завршили у „минусу“ од 14,6 милијарди динара, док је у 2011. години губитак био још већи – 15,6 милијарди динара. Тек ће овогодишњи финансијски извештаји открити колики је мањак успела да направи држава као послодавац.

ПОЉОПРИВРЕДА МАЊИ губитак је постигнут и уједињавањем 15 пољопривредних предузећа, у којима је раскинута приватизација. Пољопривредни пул је током 2010. имао губитак од 471 милион динара, а лане – 76,8 милиона динара.

Држава као власник није успела да врати у „плус“ ни пословање Модне конфекције „Рудник“ из Горњег Милановца. У њој је приватизација раскинута 2010. године. И она је зваршена са губитком од око 55 милиона динара, додуше четири пута мањим него у 2009. години. Прошлу годину „Рудник“ је, међутим, завршио са губитком од 110 милиона динара, али је у међувремну постао део „текстилног пула“ који Агенција за приватизацију наводи као позитиван пример. Уз „Рудник“, ту су још и „Први мај“ и „Јавор“, и заједно су лане оставрили губитак 30 одсто мањи него 2010. године.

Агенција за приватизацију се узда и у Београдску индустрију пива – очекују да ће 2012. завршити са 22 милиона динара добити. Финансијски извештаји показују да је лане достигла 646 милиона динара губитка. Скоро дупло више него 2010. Иначе, у БИП-у је приватизација раскинута током 2010. године, јер купац није испунио уговор. На спољнотрговинској арбитражи при Привредној комори Србије, литванско-шведском конзорцијуму је наложено да уплати укупно око 16,8 милиона евра на име уговорних казни.

УЛИВАЈУ НАДУ

У АГЕНЦИЈИ за приватизацију, с друге стране, указују на предзуећа која су унапредила пословање. Међу позитивним примерима су, између осталих, „Вршачки виногради“, такође у реструктурирању. Ова фирма је лане имала губитак од 335 милиона динара, али се ове године очекује добитак од скоро 76 милиона динара.

Агенција је прилично оптимистична и у случају „Будимке“ из Пожеге. Она је лане имала губитак од 39,4 милиона динара, а ове године се надају добитку од 34 милиона динара.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Влада не да већи минималац радницима јер хоће да Србија остане земља јефтине радне снаге

4.4 (9) Послодавци, синдикати и Влада Србије нису се договорили о проценту повећања минималне цене …

Пред Србијом цунами отказа

5 (3) Исплата последњег минималца из буџета у оквиру мера подршке државе мањим приватним предузећима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend