Економија

Паушалцима уводе нова пореска правила и порез већи 10%

Влада Србије припрема нова правила за опорезивање око 117.000 предузетника, која би требало да важе од следеће године. Предлог уредбе о ближим условима, критеријумима и елементима за паушално опорезивање, уколико следеће седмице буде усвојен у изворном облику, доноси нову формулу за израчунавање основице, нове коефицијенте за сваку делатност и план о кретању обавеза до 2023. године.

Предузетницима би у прве три године намети били увећани највише за по 10 одсто годишње.

Пошто су премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали недавно најавили да ће се од Нове године примењивати измењени Закон о порезу на доходак грађана, који је подразумевао и такозвани тест самосталности предузетника паушалаца, што је изазвало негативне реакције великог дела ИТ заједнице, Радна група Владе Србије предложила је уредбу која би требало да уклони недостатке важећих прописа о паушалном опорезивању.

На сајту Адвокатске коморе Србије објављен је предлог уредбе који указује да ће се на нивоу републике израчунавати коефицијент за све обвезнике у оквиру једне делатности.

Осим тога, зарачунаваће се и полазна основица за обрачун фискалних обавеза на нивоу Србије или локалне самоуправе, која се израчунава тако што се просечна месечна зарада множи бројем запослених, а затим дели укупним бројем становника.

На поједине делатности ће се примењивати полазна основица на нивоу целе Србије, што значи да ће у формулу за израчунавање полазне основице улазити просечна зарада, број запослених и број становника у целој држави.

Конкретно, пореско оптерећење ће се за таксисте и остале превознике у саобраћају, програмере и друге групе ајтијеваца, консултанте, архитекте, инжењере и уметнике рачунати на нивоу целе државе. Десет централних београдских општина ће имати заједничку основицу, док ће се за приградске општине она обрачунавати појединачно.

Додатни корективни фактори за формула паушала биће зона у којој се делатност обавља, старост обвезника, трајање делатности и радна способност предузетника, као и посебно умањење за старе занате.

Влада Србије је још у септембру најавила реформу паушалног опорезивања, конкретно апликативног софтвера за његово израчунавање и аутоматизацију пословног процеса.

У новообјављеном документу се наводи да ће обвезници путем портала Пореске управе моћи пре започињања посла да добију тачну информацију о висини обавеза по основу пореза на доходак и доприноса за обавезно социјално осигурање, а достава пореских решења ће бити бржа.

Требало би подсетити да је према досадашњем начину паушалног опорезивања био непознат износ укупне пореске обавезе у тренутку започињања обављања делатности.

Узрок овог проблема је чињеница да је прописима остављена велика слобода пореским инспекторима да на основу својих знања и искуства вреднују поједине критеријуме који утичу на висину основице. Кашњење пореских решења се такође показало као велики проблем тренутне уредбе. У пракси један порески инспектор годишње у појединим општинама треба да припремио од 250 до 300 решења, што је проузроковало велика кашњења у њиховом достављању обвезницима. Проблем је и прекњижавање пореза и доприноса јер су порески обвезници били у обавези да своје обавезе измирују на четири различита уплатна рачуна.

У анализи паушалног опорезивања адвокатске делатности, која је такође објављена на сајту Адвокатске коморе, наводи се да би просечна месечна обавеза за плаћање пореза и доприноса за адвокате на подручју Србије у 2023. години износила 20.894. динара. Она је тренутно 19.122 динара.

– Можемо закључити да ће у складу с новом уредбом највише месечне обавезе имати адвокати из градских општина Београда (30.118 динара). Поред Београда висок износ месечних накнада ће имати и адвокати у Новом Саду – 28.626 динара, као и адвокати у Лајковцу, Пећинцима, Ужицу…

С друге стране, мање развијене општине ће плаћати ниже месечне обавезе. Адвокат у Новом Пазару ће месечно плаћати 9.737 динара или адвокат у Лозници који ће плаћати 12.533. динара – наводи се у анализи у којој се каже да уредба представља добро решење за адвокатску делатност и да ће донети транспарентност, правичност и предвидивост код паушалног опорезивања.

Уредба је увела додатне олакшице за адвокате почетнике. Умањене су им пореске обавезе у првој години пословања за 20 одсто, у другој години за 15 одсто и у трећој години пословања 10 одсто. Поред тога, за све оне који започињу самосталну делатност (у оквиру адвокатске делатности) уведена је додатна олакшица од 30 одсто за све адвокате до 30 година старости. Уредба је препознала да адвокати који имају 60 или више година постепено смањују обим ангажовања и број клијената па је на основу тога увела за све оне који на дан 31. децембра године за коју се утврђује обавеза имају 60 или више година олакшицу од 30 одсто у односу на укупан коефицијент за одређену општину.

Међутим, адвокати остају с најнижим коефицијентом 3,384 које захтева високо образовање. Лекарима се обрачунава коефицијент 4,903, стоматолозима 4,891, рачунарско програмирање и ИТ консултанти имају коефицијент 4,227. Коефицијент за обрачун таксистима је 1,279.

Међутим, ИТ заједница има примедбу на предлог новог начина пуашалног опорезивања. Стартит, ИТ стартап удружење, оцењује да се усложњавање формуле за израчунавање полазне основице неће подједнако одразити на све категорије паушалаца, те да ће неки осетити позитивне ефекте, а да ће унутар ИТ сектора изазвати „реорганизацију и повећање намета за многе”.

ИТ заједница је оштро реаговала и на увођење теста самосталности за предузетнике, укључујући и оне који послују у паушалном систему опорезивања, који је најављен кроз измене Закона о порезу на доходак грађана како би се утврдило да ли послују независно од компаније која их ангажује, односно који ће показати да ли компанија ангажује паушалну агенцију и на тај начин умањује потребу за запошљавањем људи. Од ове мере ће се највероватније одустати, а њом је требало да се одреди ко је стварно пуашалац а ко на тај начин избегава порез на доходак грађана.

Драгољуб Рајић, из Мреже за пословну подршку, каже да систем паушалног опорезивања мора да се уреди. Он указује да никада није урађена студија оптерећења пореских обвезника по секторима већ су само прописиване стопе.

– Таксисти имају проблем да плате порезе и доприносе. Не могу да остваре довољан промет и зато праве дугове. Не може пореско оптерећење за таксисте или програмере да се рачуна на нивоу целе државе. И зато се они буне – каже Рајић.

Уредба о таксистима

У Министарству финансија кажу да је у току израда уредбе која ће прецизније дефинисати начин на који ће држава да помогне таксистима, а све у циљу унапређења услуга. Почетком следеће недеље ће бити настављени разговори с таксистима, како би у што краћем року био завршен нацрт уредбе.

Како незванично сазнајемо, услов ће бити да обављају делатност такси превоза као јавног превоза најмање годину дана. Мораће да измире све доспеле обавезе по основу јавних прихода или да су закључили споразум о репрограму о исплати пореског дуга.

Таксисти који су данима штрајковали у Београду и блокирали град дугују за неплаћене порезе 2,9 милијарди динара, објављено је пре неколико дана. Од 6.453 регистрованих такси превозника у Београду, више од половине њих дугује за порез а ако не измире дуг до 6. новембра, неки од њих могу да остану без дозволе за рад.

Аутор: Маријана Авакумовић, Политика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!