fbpx

Педери истерали папу из Ватикана

0
(0)

Папа Бенедикт Шеснаести одлучио је да поднесе оставку када су га интерни истражитељи обавестили о мрежи уцена, корупције и геј секса у Ватикану, наводи у свом извештају римска „Република”, а преносе многи светски медији. Према тврдњама овог листа, папа се на оставку одлучио 17. децембра прошле године када су му три кардинала представила резултате своје истраге, која је уследила после афере „Ватиликс” у којој је откривено да је наводно папин батлер Паоло Габријел давао медијима документа у којим се открива наводна корупција, лоше управљање и унутрашњи сукоби у Католичкој цркви.

Извештај од 300 страна у два кожна тома и црвеном повезу је, наводи „Република”, „тачна мапа свега што не ваља” у Светој столици, а то је била кап која је прелила чашу у већ дугом премишљању Бенедикта Шеснаестог да ли да се повуче.

„Република” тврди да су кардинали у дугом извештају папу упозорили на постојање фракција у оквиру ватиканске курије, укључујући моћну фракцију „уједињену сексуалном оријентацијом”. У очигледном цитирању извештаја, „Република” наводи да су неки ватикански званичници били предмет „спољног утицаја” лаика са којима су имали везе „световне природе”. То је у извештају, према оцени листа, јасна референца да су неки од високопозиционираних чланова клера били хомосексуалци и да су због тога уцењивани.

„Све се врти око непоштовања шесте и седме заповести”, каже „Републикин” извор близак кардиналима који су писали извештај.

Седма заповест забрањује крађу и њено кршење се вероватно односи да Ватиканску банку, која је под истрагом због прања новца. Шеста заповест забрањује прељубу, али се у католичкој доктрини везује и за забрану хомосексуалних односа.

„Први пут је изговорена реч хомосексуалан”, наводи „Република”, позивајући се на састанак када су кардинали обавестили папу о томе шта су све открили у истрази у Ватикану.

Лист цитира извештај у којем су кардинали идентификовали бројна места сусрета ватиканских званичника са својим љубавницима у Риму и околини. Тај списак укључује једну вилу ван Рима, потом сауну у једном римском предграђу, салон лепоте у центру града и бивши студентски дом који је користила локална италијанска надбискупија.

И конзервативни недељник „Панорама” доноси причу са безмало истим детаљима као и политички лево од центра оријентисана „Република”.

Портпарол Ватикана отац Федерико Ломбарди није ни демантовао ни потврдио ове наводе. Он је одбио да говори после свих тих „фантазија и мишљења”, упозоравајући новинаре да „не очекују коментаре или оповргавања на све што је речено”.

Према његовим речима, три кардинала су свој извештај дала само папи Бенедикту, а извештај ће бити прослеђен његовом наследнику.

„Три прелата, који су истраживали скандал ’Ватиликс’ и припремили извештај – кардинали Хулијан Херанц, Јозеф Томко и Салваторе де Ђорђи – неће давати интервјуе или одавати детаље који се тичу садржаја извештаја”, рекао је портпарол Ватикана и додао да тумачења извештаја стварају „тензију, а то је супротно ономе што папа и црква желе” у сусрет конклави кардинала који бирају Бенедиктовог наследника.

Папа Бенедикт Шеснаести ће се повући на крају овог месеца, а од најаве своје оставке 11. фебруара, он је два пута помињао махинације унутар Ватикана, рекавши да поделе „кваре лице цркве” и заложивши се против „искушења власти”.

Ова извештај „Републике” је, иначе, само последњи у низу тврдњи да у Ватикану постоји „мрежа геј званичника”. Пре шест година је један високи ватикански званичник суспендован јер је у „скривеној камери”, коју је организовала једна италијанска телевизија, снимљен како се отворено набацује млађем мушкарцу. Три године касније, један хорски певач је отпуштен јер је наводно обезбеђивао мушке проститутке за папино окружење. Неколико месеци касније, један недељник је користио скривене камере да сними свештенике који посећују геј клубове и барове и имају секс.

Ватикан званично не осуђује хомосексуалце, али учи да је геј секс „суштински против природе”. Папа Бенедикт Шеснаести је у току свог понтификата забранио декларисаним геј мушкарцима да студирају за свештенике.

 

Политика – Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

AНЂЕЛИ У ПАКЛУ “НДХ” Страдање српске деце у хрватским концетрациoним логорима (фото 18+)

4.2 (5) Током четири године рата, од априла 1941. до маја 1945. године, више десетина …

Хрвати и Ватикан фалсификовали хрватског краља Томислава који никада није постојао!

4.6 (10) Сматрајући да је нужно да се јавност упозна са радом српског историчара, националног, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *