Пекари не одустају од захтева за нове ценовнике, прете и блокадама

0
(0)

ПЕКАРИ у Србији не одустају од захтева да Влада одобри какво такво поскупљење хлеба. Незадовољни намером Министарства трговине да уредбу о максимизирању цене хлеба задрже, односно да, бар до 30. септембра, ограниче вредност векне хлеба „сава“ на 44 динара, најављују све „начине борбе“, па и блокаде саобраћајница.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица за „Новости“ тврди да пекари, у разговору са министром Љајићем, нису добили јасно образложење зашто је добро да цена основне врсте хлеба остане „на старом“. Произвођачи хлеба ће, током наредне недеље, покушати да се још једном сусретну са Љајићем и надају се да ће им, када чује додатне аргументе, ипак одобрити поскупљење.

Купци верују да пекари претерују и да је министар Љајић с правом одлучио да задржи важност уредбе о ограничењу цене хлеба до 30. септембра.

– Неоправдан је захтев пекара – став је Горана Паповића из Националне организације потрошача Србије. – Они никада нису јавно објавили тачну калкулацију својих трошкова, а стално траже повећање цена. Ако једна кифла данас кошта 25 динара, значи да пекари брашно продају по цени од 250 динара. Не признају да вишеструко зарађују на продаји пецива. У производњи 7.000 приватних пекара, тек 20 одсто укупне производње одлази на векне.

У Покрету за заштиту потрошача сматрају да се притисак пекара може „третирати као покушај злоупотребе монополског положаја, а да има и елементе картелског договарања пекара око цена хлеба“.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У сукобима Трампових присталица и антифе током протеста у Вашингтону више рањених и повређених (видео)

5 (4) Током протеста у Вашингтону избили су сукоби присталица десничарске групе „Поносни момци“ и …

Блокиран центар Београда због протеста малих привредника (видео уживо)

5 (3) Kао што је и било најављено прошле недеље, незадовљни мали привредници окупили су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend