Насловна / Свет / Азија / Пекинг блокирао део Јужног кинеског мора и упозорава све морнарице
Пекинг блокирао део Јужног кинеског мора и упозорава све морнарице 1

Пекинг блокирао део Јужног кинеског мора и упозорава све морнарице

Пекинг је објавио да затвара део Јужног кинеског мора ради војних вежби ове недеље, те упозорава да би се пловидба страних морнарица могла окончати „катастрофом.“

Управа морнарице у Хаинану је саопштила да ће подручје југоисточно од спорних острва бити затворено од понедељка до четвртка, али није саопштила никакве детаље о природи вежбе. Морнарица и Министарство одбране нису коментарисали најаву вежби.

То је саопштено током тродневне посете Кини америчког начелника поморских операција, адмирала Џона Ричардсона у вези спора око Јужног кинеског мора, као и разговора око повећања интеракције између две војске, а које и даље имају напете односе.

Пекинг је такође саопштио да неће обуставити изградњу острва и гребена у Јужном кинеском мору, преноси државна новинска агенција Синхуа, позивајући се на команданта морнарице који је додао да Кина неће напуштати инфраструктуру у изградњи.

Међутим, без обзира на састанак између војних представника САД и Кине, Сан Јианго, адмирал и заменик начелника Заједничког штаба, рекао је иза затворених врата у суботу да слобода пловидбе страних морнарица у Јужном кинеском мору може завршити „катастрофом“, наводи се у извештајима саопштеним данас.

„Када је слобода пловидбе у Јужном Кинеском мору била угрожена? Није никада, није у прошлости или сада, а неће бити и у будућности, све док се неко не поиграва „, рекао је Сан Јианго.

„Али, Кина се доследно противи тзв. војној слободној пловидби, која са собом доноси војну претњу, а која такође оспорава и омаловажава међународно поморско право“, додао је Јианго.

„Ова врста слободне војне пловидбе штети слободи пловидбе у Јужном кинеском мору, и то чак може да се заврши на катастрофалан начин“, рекао је Јианго, не улазећи у детаље.

Коментари су се појавили као упозорење САД-у, које спроведе такве патроле у близини кинеских острва у протеклих годину дана. Те патроле су натерале Пекинг да шаље борбене авионе и бродове како би пратили и упозоравали америчке бродове, док Пекинг уједно оптужује САД због претњи националној безбедности.

Виктор Гао, директор Кинеског националног удружења за међународне студије, рекао је за РТ да верује да су САД умешане у арбитражни предмет око спора Кине и Филипина, као и да на тај начин покушавају да изврше притисак на Кину.

„Кина ће стајати чврсто и искориститће све војне ресурсе како би уверила САД да неће добити ову битку против Кине“, рекао је он.

Данашње изјаве долазе након одлука арбитражног суда у Хагу прошле седмице који је одбацио тврдње Кине да полаже права на спорни део Јужног кинеског мора. Суд је такође закључио да је Пекинг прекршио суверенитет Филипина.

Пекинг је више пута нагласио да неће признати ову одлуку те да ће бранити суверенитет Кине.

РТ, Восток

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Кина и Русија потписале споразум о преласку на међусобна плаћања у јуанима и рубљама 11

Кина и Русија потписале споразум о преласку на међусобна плаћања у јуанима и рубљама

РУСИЈА и Кина закључиле су међувладин споразум о преласку на плаћање у међусобној трговини на …

Расте страх на Западу: Шта ако се Хуавеј осамостали 12

Расте страх на Западу: Шта ако се Хуавеј осамостали

Кинески производи постају све иновативнији. Гугл група је схватила да ће Хуавеј успети да самостално …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *