Економија

Пензионери издржавају трећину домаћинстава у Србији

Просечна пензија у Србији после последњег повећања износи 23.818 динара, а пензионери издржавају 36 одсто домаћинстава у Србији, истакле су гошће Новог дана Јелица Тимотијевић из ПИО фонда и Ружица Мелорах, уредница часописа Пензија. А са Новом годином стигла је још једна новина – подигнута је старосна граница за одлазак жена у пензију.

Без обзира на године живота, и мушкарци и жене могу у пензију уколико имају 45 година радног стажа. У супротном за одлазак у пензију потребно им је минимум 15 година стажа и 61 година и шест месеци живота за жене, док је за мушкарце старосни услов 65 година, а план је да се до 2032. године мушкарци и жене изједначе.

И док грађани прибегавају црном хумору и кажу да ће право са радног места на гробно место, гошће Новог дана се слажу да тренутно стање са бројем запослених и пензионера није одрживо.

“Нема више да се у пензији буде 30 или 40 година. Сада је извесност да ћете мало годиница пензију трошити, а да ћете морати да радите све дуже и дуже. Сама чињеница да је све више старих говори да ће морати да раде, најверовартније на црно јер је тенденција да их се послодавци ослобађају”, истиче Ружица Мелорах.

Јелица Тимотијевић напомиње да се данас живи дуже, што значи да се и пензија дуже користи. Према њеним речима, просек коришћења пензије у Србији је 19 година, до је у свету он дужи.

“Обавезно пензионо осигурање осмишљено је као међугенерацијска солидарност. Битно је да ли од постојећих радника могу да се остваре приходи за исплате пензије пензионера”, каже Тимотијевић.

Када је у питању приватно пензионо осигурање, Мелорах каже да је бесмислено разговарати о њему са становишта раника и прихода у Србији.

“Ми такви какви смо, пензионери, којима је 23 хиљаде просечна пензија, највећи смо дародавци у Србији. Пензионери дарују и држави и у микро средини. Од малих пензија издржава се 36 одсто домаћинстава. Страшно је да пензија буде извор егзистенције читавих породица. Пензионери дају породицама, а 72 одсто младих не би имало где да живи да им није родитеља, бака и дека”, наглашава уредница часописа Пензија.

Тимотијевић додаје да приватно пензионо осигурање подразумева постојање вишка који људи могу да преусмере, док обавезно осигурање гарантује егзистенцију у трећем добу.

“Ако неко има вишак и може да издвоји додатно за приватно осигурање, то је лепо”, каже Тимотијевић.

Повећање обухваћено децембарском пензијом износи 1,5 одсто, што је на просечном нивоу повећање од 352 дин. Гошће Новог дана објашњавају да се то повећање односи на износ пензије из решења, односно на износ пре умањења. Оне кажу да када прође примена закона о смањењу пензија остаће износ увећан за 1,25 одсто 2015. године и 1,5 одсто прошле године.

 

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!