Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ – КАТАСТРОФА за домаће произвођаче

0
(0)

Од првог јанура званично су укинути прелевмани на млеко, односно царинска заштита домаћег млекарства. Потреба за том врстом заштите је, кажу економисти, престала јер нема више притиска јефтине увозне робе. Како ће та одлука утицати на цене у продавницама?

Пилетина јефтинија од 200 динара, прасетина око 320. После прошлогодишњих поскупљења, купци су се обрадовали нижим предновогодишњим ценама. Укидање намета на млеко и на свињетину, наговештава како би могле да се крећу цене ове године. Произвођаче то, пак, може да забрине. У ПКС кажу да предстоји период кад ће се производити више млека, па и да би домаћи произвођачи, требало да покушају да повећају извоз.

„Прелевмани и јесу били упућени за заштиту наших домаћих произвођача и наравно да су они дубоко везани за прерађивачку индустрију. Надамо се да неће бити великих одступања и да ће наши произвођачи, фармери бити у прилици да производе добро, квалитетно млеко и да га продају прерађивачкој индустрији“, каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Произвођачи ће морати да пронађу начин како да се изборе са снижењима. Она су, са друге стране, свакако обрадовала купце, но да ли ће се тренд претпразничних снижења наставити и после Божића?

Иван Николић из Економског института каже да не очекује велике промене цене млека и свежег меса, док би млечне прерађевине, попут сирева, могле да појефтине.

„Добро је за потрошаче, будући да улазимо у годину кад не можемо да очекујемо неко повећање или притисак ка повећању цена ових производа. Са друге стране, треба да признамо да ће произвођачи овом одлуком бити под већим притиском“, каже Николић.

Поскупљења су за сада осетили пушачи, јер су акцизе на цигарете повећане. Такође, још је неизвесно да ли ће расти цене алкохолних пића.

Извор: Војислав Стевановић, Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

ВУЧИЋ ЈЕ ЕКОНОМСКИ УБИЦА! Спољнотрговински дефицит за 2019. годину износи чак 6,3 милијарде евра!

4.8 (4) СРБИЈА је током прошле године извезла робу вредну 17,53 милијарде евра. Овај резултат …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend