Насловна / Србија / Економија / Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ – КАТАСТРОФА за домаће произвођаче
Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ - КАТАСТРОФА за домаће произвођаче 1

Укидање прелевмана на увоз млека и меса из ЕУ – КАТАСТРОФА за домаће произвођаче

Од првог јанура званично су укинути прелевмани на млеко, односно царинска заштита домаћег млекарства. Потреба за том врстом заштите је, кажу економисти, престала јер нема више притиска јефтине увозне робе. Како ће та одлука утицати на цене у продавницама?

Пилетина јефтинија од 200 динара, прасетина око 320. После прошлогодишњих поскупљења, купци су се обрадовали нижим предновогодишњим ценама. Укидање намета на млеко и на свињетину, наговештава како би могле да се крећу цене ове године. Произвођаче то, пак, може да забрине. У ПКС кажу да предстоји период кад ће се производити више млека, па и да би домаћи произвођачи, требало да покушају да повећају извоз.

„Прелевмани и јесу били упућени за заштиту наших домаћих произвођача и наравно да су они дубоко везани за прерађивачку индустрију. Надамо се да неће бити великих одступања и да ће наши произвођачи, фармери бити у прилици да производе добро, квалитетно млеко и да га продају прерађивачкој индустрији“, каже Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије.

Произвођачи ће морати да пронађу начин како да се изборе са снижењима. Она су, са друге стране, свакако обрадовала купце, но да ли ће се тренд претпразничних снижења наставити и после Божића?

Иван Николић из Економског института каже да не очекује велике промене цене млека и свежег меса, док би млечне прерађевине, попут сирева, могле да појефтине.

„Добро је за потрошаче, будући да улазимо у годину кад не можемо да очекујемо неко повећање или притисак ка повећању цена ових производа. Са друге стране, треба да признамо да ће произвођачи овом одлуком бити под већим притиском“, каже Николић.

Поскупљења су за сада осетили пушачи, јер су акцизе на цигарете повећане. Такође, још је неизвесно да ли ће расти цене алкохолних пића.

Извор: Војислав Стевановић, Н1

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Увоз РАНОГ ПОВРЋА ИЗ АЛБАНИЈЕ уништава наше повртаре - краставац 40 динара (видео) 11

Увоз РАНОГ ПОВРЋА ИЗ АЛБАНИЈЕ уништава наше повртаре – краставац 40 динара (видео)

Увоз РАНОГ ПОВРЋА ИЗ АЛБАНИЈЕ уништава наше повртаре – краставац 40 динара. Uros Davidovic Како …

"Kиргистанац" у српском лонцу 12

„Kиргистанац“ у српском лонцу

Српска чинија с албанским парадајзом или шпанском салатом, док се у лонцу крчка киргистански или …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *