Пензионери љути јер им остају умањене пензије

0
(0)

Очекивања 1,7 милиона пензионера да ће влада до краја ове године укинути Закон о привременом умањењу пензије и од 2018. године кренути с усклађивањем примања према расту инфлације и БДП-а, пала су у воду. Од тога, за сада дефинитивно нема ништа, иако је својевремено предлагано да важење овог прописа буде ограничено до краја године.

Уместо тога, пензионери у најбољем случају могу да приме, како се лицитира последњих дана, једнократну помоћ од пет до шест хиљада динара (која им не улази у основицу за обрачун пензија) и повећање од пет одсто. О враћању разлике умањених пензија од 2014. нико више не говори, а ПУПС с друге стране, у свом саопштењу, предлаже властима у Београду такозвану 13 пензију за најсиромашније у престоници.

Пензионери не треба да забораве да су им пензије у два наврата повећаване 1,2 и 1,5 одсто, али да ти проценти нису рачунати на умањену пензију, већ на износ пре умањења. Зато су после додавања процента повећања обрачунати коефицијенти за смањење па им је на крају на чеку писало мање од оног што су званичници најављивали.

 Законски решити смањење пензија
Економиста Јуриј Бајец сматра да ако је буџет сада у добром стању законски треба решити привремено смањење пензија, које је уведено јер је државна каса била празна. Сада би било фер и коректно да се правно тај проблем реши. То је и законска обавеза државе, али и питање личне имовине пензионера, поручује он.

Ђуро Перић, председник Савеза пензионера Србије и члан ПУПС-а, признаје да су пензионери љути због продужавања Закона о привременом умањењу пензија, јер су с правом, бар према ономе што су слушали о финансијским успесима у Немањиној, рачунали да ће пензије коначно почети да им се усклађују.

– После састанка са ММФ саопштили су да у првих осам месеци ове године имамо суфицит од 120 милијарди динара. Сада ни тај суфицит није довољан. Због новонастале ситуације писмом смо се обратили новом министру рада, инсистирајући на хитном састанку, како би се пре усвајања новог буџета за 2018. најстаријима рекло до када ће привремено умањене пензије важити и инсистирати да се то укине наредне године – каже Перић.

Када је, подсећа, ПУПС пре три године подржао владу да умањи примања већа од 25.000 динара урадили су то због лоше економске ситуације. Прерачунато, поједини пензионери су због овог умањења изгубили и по милион динара зарађене пензије. То се не може надокнадити повећањем од 1,25 или 1,5 одсто или сада предложених пет. Уосталом никоме није јасно коме се власти обраћају када кажу да ће пензионери имати никада веће пензије, категоричан је Перић.

Милан Ненадић, председник Савеза пензионера Војводине, каже да су се они по истом питању обраћали премијерки још у мају. Предлагали су да уколико влада не може одједном свим пензионерима да укине умањење да се иде постепено, као и да због ниске инфлације усклађивање може да се врши сваког јануара и то једном годишње, за раст цена на мало у претходној години уз раст БДП од два одсто.

У Србији има 450.000 пензионера који примају до 13.600 динара, а чак 953.000 с просечном пензијом од око 23.000 динара, што говори о врло великом сиромаштву.

У Удружењу синдиката пензионера Србије, кажу, да нису ништа ни очекивали. Укидање привремено умањених пензија било је орочено у предлогу закона, а потом су га преко ноћи избацили и нема ограничења до када ће то трајати.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Андреј Вучић у Војводини поседује на десетине хиљаде хектара пољпривредног земљишта

4.7 (15) „Несумњива је чињеница да Андреј Вучић управља кључним политичким процесима и доноси најважније …

Тужилаштво и даље наставља да ћути о веома озбиљном организованом криминалу и корупцији у Телекому (видео)

5 (5) Представници Удружене опозиције Србије(УОС) данас су на конференцији испред Телекома Србија истакли да …

4 Коментара

  1. LAGARIJE

    Penzioneri nisu ljuti, no besni jer nisu magarci, već su oali s konja na magarca ΛV. Kakva licitacija o uvećanju penzije i plata, a traje godinu dana? Do juče nagađali da će se procenat znati krajem oktobra i to ΛV rekao 8, 9, 10%…, a sada već obznanjuju cifre nekih 5%. Ovako rade maloumnici i nedoklepani idioti. Sa onakvim basnoslovnim rezultatima u finansijama, oni jadnoj raji bacaju, pred izbora u Bgd, maglu. Vratite otete penzije i stari zakon, a sa ovim vašim slikajte i okačite ga na ku*cu najstarijem penzioneru. Ovde ne zna se ko pije, a plaćaju penzioneri. Na kraju im se zahvale zbog žrtvovanja za održivosti ΛV na vlasti. Umesto što nas plaši tajkunima, bolje mu je da dozvoli apelacioni sud donese presudu po pitanju otimanja penzija, da oštećeni idu dalje, ΛV u Brisel i Berlin, a penzioneri u Strazbur. Njega edukovali i izveli na pravi put tajkuni, sada mu smetaju. Smeta nerad i javašluk, do koga su dovele vlasti (ministri se svađaju: Zorana-Vulin, Zorana-Ana, Zorana-Đorđević….).

  2. Koga god podrzi pups glasacu protiv i to ce da bude uvek i svuda! Najsmesniji im je slogan partija casnih namera, jer su u svoj toj casti podrzali pljacku imovine penzionera, pa su se svrstali u bitange i pljackase!

  3. Pored BELE KUGE,Srbiju napada i CRNA KUGA.Crna kuga su penzioneri.Svaka Vlada želi da se oslobodi te kuge i zato ne biraju sredstva.Najbolje sredstvo je da penzioneri postanu vlasništvo familije Krkobabić.Znam da pzioneri sa godinama ,,lape,, ali nisam znao i da lude.Izlaziti na izbore i podržavati one okji nam rade o glavi jeste ludilo.

  4. U ovakvoj državi važe samo zakoni koje odredi ,,vodja,,ostali zakoni mogu i nemorju da se sprovode,država stvorena od anarhije i javašluka, na čijem čelu su neznalice i kriminalci a i lopovi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend