fbpx

Пензионери протестовали због смањених пензија

0
(0)

БЕОГРАД – Представници синдиката пензионера затражили су данас од Скупштине Србије и Уставног суда да одлуку о смањењу пензија прогласе неуставном.

Они су најпре протестовали на Тргу Николе Пашића, а потом су се упутили у шетњу до Уставног суда и зграде парламента где су предали своје захтеве.

У писму које су доставили супштини Србије, односно председнику и председницима посланичких група затражили су да покрену иницијативу за поништавање закона на основу кога су смањене пензије.

У писму достављеном Уставном суду Републике Србије, као и председнику тог суда затражили су да закон прогласе неуставним.

Председник Удружења синдиката пензионера Милорад Вујасиновић рекао је да су пензионери желели да протестом искажу своје незадовољство због смањења пензија и тешког материјалног положаја у коме се налазе.

„Тражимо да нам се врати отето, не тражимо повећање већ само да нам врате оно што су нам узели”, поручио је Вујасиновић на протестном скупу.

Додао је да су пензионери своје пензије поштено зарадили и да су оне Законом о привременом начину исплате пензија незаконито смањене.

То удружење у новембру прошле године поднело је Уставном суду Србије захтев да поништи одлуку владе о смањењу пензија.

Вујасновић је казао да се нада да ће Уставни суд бити на страни пензионера и поништити ту одлуку, а ако буде другачије синдикат ће се обратити суду у Стразубуру.

Вујасиновић је најавио да ће и 1. маја вероватно бити организован сличан протест у Београду са другим синдикатима.

Све пензије веће од 25.000 динара, смањене су од новембра прошле године у оквиру владиних мера штедење и смењења расхода.

Пензионери су на скупу носили транспаренте на којима је писало: „Напред назад, немам где, радна књижица празна је”, „Живот прође пензија не дође”, „Ко лаже војне пензионере”…

Пензионери су се пожалили на свој, како кажу, све тежи материјални положај и истичу да у њиховим редовима влада велико незадовољство.

Пензионери се такође жале и на „ћутање појединих институција – нарочито Фонда ПИО и Уставног суда Србије”.

Вујасновић каже и да су пензионери за данашњи скуп добили подршку Европске организације синдиката пензионера .

„Учинићемо све да докажемо да је овај закон противуставан и да дођемо до правде”, поручио је Вујасиновић.

Он је казао да су се пензионери још раније жалили Фонду ПИО, Управном суду, Заштитнику грађана, као и да очекује да Уставни суд коме су се обратили, што пре донесе одлуку у вези смањења пензија.

„Пензионери су највише оштећени, они који су градили ову земљу и редовно уплаћивали доприносе фонду ПИО. Надамо се да ће Уставни суд донети правичну одлуку да нам се врати оно што нам је одузето”, рекао је Вујасиновић.

Пензионери су изразили неслагање и са изменама Закона о ПИО посебно због смањења броја чланова УО чиме се како кажу, сада одлуке доносе претежно већином гласова представника владе Србије.

Министар рада, запошљавања, социјалних и борачких питања Александар Вулин изјавио је данас да влада има више представника у Управном одбору Пензионог фонда од представника Удружења пензионера, јер том фонду сваког месеца уплати 45 одсто.

Он је, одговарајући на питања новинара рекао да је влада највећи финансијер пензионог фонда и да је сасвим логично да има више гласова.

„Што се тиче Управног одбора, то је регулисано законом. Некада смо имали УО од 21 члана, сада је сведено на седам, мислим да је то јефтиније и боље за функционисање и представници Удружења пензионера су заступљени у пензионом фонду”, рекао је Вулин.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучићева напредна секташка банда ограничава уставом загарантоване слободе удруживања и протеста

5 (1) Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да по питању одржавања јавних …

ПУЦА ШВАЈЦАРСКИ МОДЕЛ Вучићеви медији већ говоре о новом смањењу пензија!

4.9 (10) Да ли ће пад привредне активности и смањена уплата доприноса утицати на примања …

Један коментар

  1. Upokojenci v Srbiji protestirali zaradi zmanjšanih pokojnin
    #študentje pa doma sedeli
    #narobe svet

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *