Пештер и даље завејан – моторним санкама до болесних

0
(0)

СЈЕНИЦА – На Пештерској висоравни због снега и непроходних локалних путева угрожено је око 10.000 људи док се до болесених стиже уз помоћ моторних санки.

Надлежни из општине Сјеница поново апелују на све који могу да им помогну јер општина нема новца за нафту а ни довољно машини да очисти путева од снега.

Велики проблем ствара и ветар који поново прави снежне наносе тако да је све оно што се јуче очишћено, током ноћи опет завејано, изјавио је Танјугу помоћник председника општине Сјеница Мића Каличанин

Он је рекао је Танјугу да је данас на подручју те општине ситуација гора него јуче а чисте се само локални путеви који спадају у такозване „хитне случјеве’ због болесних људи.

Каличанин је рекао да је уз помоћ монторних санки синоћ евакуисан старији човек због болести а да су на исти начин довезени лекари до две болесне особе.

Према његовим речима, део регионалних путева је проходан али додатни проблем ставара то што је нестало струје у две удаљеније месне заједнице до који монтери, такође уз помоћ моторних санки покушавају да отколне кварове.

„Очекујемо помоћ од владе и верујемо председнику Владе Србије да ће стићи”, рекао је он подсетивши да локална јавна предузећа имају мали број машина а општина нема пара да плати приватне машине јер су сва средства потрошена током рашчишћавања снежних сметова у фебруару.

Он је истакао и да је на Пештерској висоравни због непроходних путева угрожено око 10.000 људи а да општина чини све што може како би им помогла.

У Тутину проглашена ванредна ситуација

ТУТИН – Штаб за ванредне ситуације Тутина прогласио је данас ванредно стање у тој општини због великих снежних падавина, услед чега је око 80 одсто оних који живе ван града остало без електричне енергије, изјавио је данас председник општине Шемсудин Кучевић.

Кучевић је Танјугу рекао да је упућен апел окружном и републичком Штабу за ванредне ситуације, као и Влади Србије да новонасталу ситуацију прате сви заједно.

Како је нагласио, до сутра у 10 сати имаће потпуни извештај о ситуацији на терену, па није искључио да ће затражити подршку и помоћ грађана,а уколико буде неопходно и подршку од војске.

„Добили смо велику подршку у Штабу од свих јавних установа и предузећа, а врло је важна и подршка приватног сектора. Веома је важно и да нагласим да, услед ове ситуације, велику подршку дао и цивилни сектор”, рекао је Кучевић

Посебно је похвалио Туристичку организацију и власнике џипова, јер у први притекли у помоћ па је евакуација оних који су у тешкој здравственој ситуацији и на дијализи спроведена успешно.

„Уколико не буде капацитета у болници, покушаћемо и са приватним сектором, али ћемо пружити потребну медицинску помоћ”, истако је Кучевић и додао да се ситуација прати и анализира из часа у час.

Од сутра могуће увођење ванредне ситуације у Новој Вароши

ЧАЧАК – Општински штаб за ванренде ситуације Нове Вароши сутра ће, највероватније, прогласити ванредну ситуацију на једном делу те територије, због снега који већ два дана непрестано пада и јаког ветра који прави сметове.

„Имајући у виду свеукуопну ситуацију, Општински штаб за ванредне ситуације ће најверованије бити принуђен да сутра прогласи ванредну ситуацију на једном делу наше територије”, рекао је Танјугу директор Дирекције за изградњу нововарошке општине Мирољуб Шапоњић.

Он је оценио да је због снега и јаког ветра ситуација на делу нововарошке територије веома тешка и прецизирао да су снежни наноси направили велике проблеме селима Божетићи, Мишевићи, Љепојевићи, Дрмановићи, Јасенову и делу Трудова.

Он ј навео и да су скоро сва нововарошка села одсечена.

А како јавља Танјугов извештач са лица места, на путу од Нове Вароши ка Златибору, у месту Борова Глава се, препречио се шлепер што је довело до застоја у саобраћају.

Створене су колоне дуге по неколико километара у оба правца, а надлежне службе машинама рашчишћавају снег, померају аутомобиле и покушавају да обезбеде нормалан проток саобраћаја.

Куршумлијска села завејана снегом и одсечена од града

КУРШУМЛИЈА – Сва планинска села на територији општине Куршумлија потпуно су завејана и одсечена од града, а у појединим местима, нарочито у околини Луковске бање, снежни покривач је достигао висину од једног метра, изјавио је данас председник те општине Радољуб Видић.

„Ако снег, који од јуче непрекидно пада, настави овим интензитетом, покривач ће бити јос већи. Али службе Комуналног предузећа и Дирекције за изградњу су у приправности за случај да је потребно пробијање пута до неког планинског села”, казао је Видић агенцији Бета.

Директор општинске Дирекције за изградњу Горан Ђорђевић рекао је да су запослени у тој дирекцији већ ангажовани на чишћењу путева ка појединим планинским селим куршумлијске општине.

Он је додао да је шест села у околини Луковске бање данас остало без електрицне енергије.

„Због тежине снежног покривача, дошло је до кидања каблова на електро мрежи, па су многа домаћинства у тим селима без струје. Ми смо у приправности да им изађемо у сусрет ако то буде потребно”, казао је Ђорђевић.

На територији општине Куршумија налазе се 92 планинска села, а тренутно су проходни путеви само до оних села која се налазе поред регионалних и магистралне саобраћајнице. 

У Златиборском округу и даље проблеми са струјом

ЗЛАТИБОРСКИ ОКРУГ – У Златиборском округу тренутно је без струје око 10.500 потрошача због кварова на далеководима услед снежних падавина, изјавио је за Танјуг директор ужичке Електродистрибуције Владимир Доганџић.

„Синоћ смо имали око 6.500 потрошача без струје, да би се јутрос тај број повећао јер се стално јављају нови кварови. Све екипе из Златиборског округа су на терену, а стигла нам је и испомоћ из Ниша, Новог Сада, Лазаревца, Јагодине, Аранђеловца и Шапца. Предузимамо све да се већина кварова отклони у току дана”,рекао је Танјугу Доганџић.

Без струје је данас 2.489 потрошача у општини Пријепоље, 2083 у Прибоју, на територији града Ужица струју нема 1.723 потрошача, њих 1.645 са подручја општине Бајина Башта, у општинама Чајетина 1.188, Нова Варош 564, Пожега 511, Ариље 258 и Косјерић 126 потрошача. 

Клизишта угрозила живот у Трстенику

ТРСТЕНИК – Обилна киша и снег поново су активирала клизишта на територији општине Трстеник, а током претходне ноћи дежурне екипе „Дирекција за планирање и изградњу ЈП Трстеник” рашчишћавале су путне правце који су били у прекиду због дебала и грања која је наносила вода на путеве.

Смиљана Бојовић из Јасиковице каже за Танјуг да је главни пут у прекиду, и да морају да пешаче дуже.

„Око пет километара морамо да пешачимо дуже, и то у чизмама, а патике носимо у рукама. Доста кућа је угрожено”, каже Смиљана.

Председник опстине Трстеник, Мирослав Алексић рекао је Танјугу да су после поплава прорадила клизишта према селима Јасиковица, Бучје и Орловац.

„У селу Јасиковица издали смо решење за исељавање две породице, јер су објекти на клизним равнима, и попуцали су. Са друге стране, правци који воде ка Јасиковици су у прекиду, јер је главни пут потпуно уништен. Локална самоуправа је направила алтернативни пут како би грађани могли да функционишу”, рекао је Алексић.

Алексић каже да су се исти проблем јавили и у селима Мала Дренова – Рујишник и Бучје – Левићи и да ће им бити потребна помоћ механизације, републичких предузећа.

Ситуација под контролом, најтеже било у Црвеној Јабуци

УБ – На подручју Уба, најтежа ситауција због реке Грачице, која је пробила насип и поплавила већи број приватних кућа и дворишта, била је у месту Црвена Јабука, али се ситуација током дана постепено стабилизује, јавља репортер Танјуга са лица места.

На улазу у место Црвена Јабука, из правца Београда, са десне стране пута вода је ушла у приземља тридесетак објеката, укључујући и приватне куће, док су дворишта потпуно поплављена.

Мештани нису напуштали своје домове, а на лису места су припадници Сектора за ванредне ситуације и спасавање МУП-а са чамцима, који превентивно дежурају.

На прозорима неких кућа, као и на степеницма, стављени су џакови са песком, који су такође припремљени и на неколико других локација на левој страни села Црвена Јабука.

Мештаним Бојан Јеремић каже да је то место ноћас поплавила рекла Грачица и да је за кратко време надошла велика количина воде.

„Поплављено је, као што можете да видите, најмање 15-ак кућа и исто толико других објеката. Вода је у току ноћи за кратко време брзо надошла”, каже Јеремић.

Према његовим речима, на лицу места су одмах били припадници ватрогашно-спасилачких јединица, који су помагали људима.

Јеремић је додао да се сада ситуација полако смирује, да је у том селу сада много боље него што је било током мајских поплава прошле године.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић рекао је Танјугу да је до поплаве у том делу општине Уб дошло јер је река Грачица пробила насип, а да се ситуација током дана стабилизује.

Марић је навео и да су припадници тог сектора на лицу места, да дежурају, а да су мештани из поплављених кућа одбили понуђену евакуацију јер нису животно угрожени.

Он је додао да се, према подацима надлежних из „Србијавода”, очекује даљи пад нивоа те реке и смиривање ситуације.

У самом центру Уба иначе, превентивно су поређани џакови са песком, уз обалу реке Грачице.

—————————————————————-

РТС: Незапамћен ветар у Црној Трави

У општини Црна Трава од јутрос дува незапамћено јак ветар. Мештани кажу да је олујне јачине и достиже и до 100 километара на час. Због снега који пада стварају се сметови на путу, који су на појединим местима око један метар, јавља РТС.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић за РТС каже да у овом тренутку нема информације о проходности путева, као ни о стању у појединим деловима општине јер су телефонске везе у прекиду.

Половина ове општине нема ни електричну енергију.

Према речима начелника одељења Сектора за ванредне ситуације за Јабланички округ Миодрага Марјановића без струје је и око 1.500 домаћинстава у општини Медвеђа због прекида на далеководу.  

—————————————————————-

Формирана Радна група за активности у ванредним ситуацијама

БЕОГРАД – Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре образовало је Радну групу за координацију послова и активности заштите и спасавања за случајеве ванредне ситуације у Србији.

Група је формирана јуче решењем потпредседника владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић.

Задатак Радне групе је да у оквиру делокруга Министарства координира пословима и активностма у циљу заштите и спасавања људи, материјалних добара и заштите животне средине, у случајевима могућих елементарних непогода, изјавио је Танјугу државни секретар у том министарству Миодраг Поледица.

Како је објаснио, Радну групу чине представници тог министарства, тачније државни секретари и помоћници министра, као и оперативни људи који су свакодневно у контакту са предузећима и институцијама преко којих стижу информације са терена.

„Договорили смо се да имамо информације са терена када је у питању функционисање ‘Железница Србије’, ‘Путева Србије’, Аеродрома ‘Никола Тесла’, као и о стању на пловним путевима у Србији. Те извештаје добијамо свакодневно и имамо информације са терена и можемо да превентивно да делујемо”, рекао је Поледица.

Он је рекао да се, као и прошле године, деловање министарства своди што директно на терену, што индиректно, преко предузећа која су у ресору министарства.

„Имамо стручне службе и у министарству и у овим предузећима, имамо људе на тререну и у сваком моменту информације каква је тренутна ситуација на терен, у одвиђању саобраћаја и слично”, рекао је Поледица.

Када је у питању тренутна ситуација, овог пута је специфично то што у појединим деловима Србије имамо већи обим падавина, а у другом делу снежне падавине, рекао је Поледица.

Радна група ће се састајати свакодневно, по позиву руководиоца Радне групе, ради анализирања тренутне ситуације и одлучивања о мерама које је потребно предузети, додао је Поледица.

Координатор Радне групе, поред Поледице је и државни секретар Милана Ракић. 

 
Агенције, Политика

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Пукла брана у Ивањици коју су неимари СНС секте реконструисали прошле године! (видео)

4.8 (18) Ал су је оправили, свака им част! Pukla brana u Ivanjici koju su …

Поново колапс на улицама Београда

5 (2) Невреме, праћено пљусковима и грмљавином, изазвало је колапс на улицама Београда. Поједини делови …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend