Србија

Смрт Дејана Стојковића током војне вежбе на Пештеру забележиле камере – кључни део снимка исечен

Смрт старијег водника прве класе Дејана Стојковића, припадника Друге бригаде Копнене војске, која се догодила на Пештеру током припрема за војну вежбу “Муњевит удар 2021”, забележена је видео-снимком јер су се, како сазнајемо, припреме снимале. Ипак, поједине информације које долазе до Стојковићеве породице указују на то да један део снимка недостаје, управо онај у ком долази до експлозије у близини Стојковићевог оклопног возила.

Погибија припадника Војске Србије, коју је Министарство одбране покушало да прикаже у потпуно другачијем светлу саопштавајући да је Стојковићу „нагло позлило“, узрокована је тровањем отровним гасом, показали су резултати обдукције. Отровни гас завршио је у Стојковићевим плућима након активације противпожарног система који га испушта, а све то услед снажне експлозије која је одјекнула у непосредној близини оклопног возила у ком је био са колегама.

Како су саговорници упућени у прилике у Министарству одбране раније објаснили за наш портал, експлозија је намерно изазвана како би се стекао утисак да је реч о јаким оклопним возилима. То значи да је несрећни војник, а пре свега супруг и отац двоје малолетне деце, настрадао само да би кадар на ком се фотографише вежба, изгледао што боље.

Поједине, додуше незваничне, инфорамције које су дошле до нашег портала али и Стојковићеве породице говоре да постоји снимак забележен тог дана на Пештеру, јер су припреме биле снимане.

„Постоји снимак у ком се види шта се тог дана дешавало. Како нам је речено, приликом првог гледања тог снимка видео се тренутак када долази до експлозије, а већ приликом следећег гледања, тај део је исечен. Ми смо за то сазнали, то знају и Дејанове колеге и старешине и ми сада очекујемо да те снимке, али у целости, прегледају и надлежни који воде предистрагу“, каже за наш лист члан Стојковићеве породице.

Огласило се тужилаштво

Околности Стојковићеве смрти, али све оно што се дешавало кобног дана на Пештеру, сада је предмет предистраге Вишег јавног тужилаштва у Новом Пазару које је одговорило на наша питања о томе шта је до сада урађено.

“Прикупљено је више обавештења примљених од грађана, извршен је увиђај места догађаја на привременом полигону „Пештер“ дана 24.06.2021.године, затим је Више јавно тужилаштво у Новом Пазару дана 25. јуна 2021. године донело Наредбу о вештачењу леша-обдукцији сада покојног Стојковић Дејана, а затим дана 30. јуна 2021.године Наредбу о хемијско-токсиколошкој анализи, да би након добијања резултата хемијско-токсиколошке анализе урађена допуна Наредбе о утврђивању узрока смрти дана 19. августа 2021.године. Након добијања записника о обдукцији сада покојног Стојковић Дејана, Више јавно тужилаштво у Новом Пазару је донело Наредбу да се изврши вештачење противпожарног уређаја у војном возилу, које вештачење је поверено Центру за форензичко инжињерство при Машинском факултету, Универзитета у Београду”, наводе из овог тужилаштва у одговору за наш лист.

Преминуо услед тровања гасом

У закључку налаза обдукције у који је наша редакција имала увид, наводи се да је на основу хемијско-токсиколошке анализе утврђено да је Стојковићева смрт насилна и да је наступила услед удушења хемијским средствима, што се грубо коси са оним што је Министарство одбране саопштило – да му је “нагло позлило”. Наводи се, поред тога, да у тренутку када је страдао, није постојало стање алкохолисаности, нити дејства психоактивних супстанци.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!