Пештер: Траже кукуруз на зајам

0
(0)

НОВИ ПАЗАР – Само држава може да нам помогне и спасе наш сточни фонд од покоља, а нас сточаре и фармере од потпуне пропасти. После летошње незапамћене суше, помоћ нам никад није била потребнија. Сад је најважније да преживимо до пролећа. Надамо се да ће нас Министарство пољопривреде разумети и пружити нам руку спаса, јер је наш опстанак у интересу овог краја и целе државе.

Ово, за „Новости“, истиче Фехим Куртовић из Ђерекара на Пештеру, власник велике фарме јунади. Каже да је сточарима на Пештеру најпотребнији кукуруз.

ДОБИЛИ РЕПИНЕ РЕЗАНЦЕ 
ПОСЛЕ нашег апела надлежни су нам помогли да из шећерана добијемо одређену количину репиних резанаца, што нам пуно значи, али није довољно за спас сточног фонда. Многи су принуђени да продају стоку. Цена најбоље краве пала је на само 500-600 евра, а ако се тренд настави, половина сточног фонда неће дочекати пролеће – каже Куртовић.

– Од 300 до 500 килограма кукуруза потребно је за свако крупно грло да преживи зиму до пролећа, а за овце упола мање. Очекујемо пријем у Министарству пољопривреде, а надамо се да ће нас и министар Кнежевић примити. Тражићемо да нам држава позајми кукуруз до пролећа, који ћемо вратити у месу, млеку или новцу. Још више би нам значила и нека бесповратна средства за преживљавање – каже Куртовић, председник Удружења фармера на Доњем Пештеру.

Бала сена од десет килограма на Пештеру тренутно кошта од два и по до три евра, али и они који имају новца, немају сено где да купе, јер је суша уништила летину у целом крају. Нико тачно не зна колико се крупне и ситне стоке гаји на Пештерској висоравни, процене се крећу од 20.000 до 30.000 хиљада говеда и око 20.000 оваца. Попис који је у току, даће прецизан одговор и на ово питање.

Изузетно лепо време у октобру и новембру делом ће компензирати невоље које је сточарима донело сушно лето. Стада су још на пашњацима, а са сваким лепим даном уштеди се огроман новац, па сви погледаују у небо и моле се да снег сачека и да лепо време потраје што дуже.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Да ли је узгајање говеда пут у пропаст?

0 (0) На домаћем тржишту нема организованог откупа товне јунади, па произвођачи имају проблем. Један …

Алексић: Србија увезе више парадајза из Албаније него што укупно извезе

4.8 (6) Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић позвао је данас Владу Србије да пољопривреднике ослободи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend