fbpx

Петина кредита у Србији проблематична

0
(0)

БЕОГРАД – Проблематични кредити, чије је кашњење у отплати веће од 90 дана, достигли су на крају прошле године удео од 19,2 одсто у укупним кредитима, што је једна од највиших стопа у региону, упозорено је данас на Одбору Привредне коморе Србије за банкарство и осигурање.

Указујући на стални раст нивоа проблематичних кредита, председник одбора Владимир Чупић је навео да је на крају 2008. њихово учешће било 11,3 одсто, на крају 2009. године 15,7 одсто, а на крају 2010. године 16,9 одсто.

Tакав проценат учешћа проблематичних кредита носи последице које се тичу квалитета активе банака, резултата банкарског сектора и цене банкарских производа и услуга, рекао је Чупић.

Одбор је предложио да се ради решавања проблема проблематичних кредита, између осталог, омогући банкама да доспела потраживања од правних лица могу уступати, не само правним лицима која се претежно баве Финансијском делатношћу већ и другим правним лицима која имају интерес за то.

Одговарајући на ту примедбу, руководилац у Сектору Народне банке Србије за контролу пословања банака Бојана Мијаиловић објаснила је да је такво решење предвиђено јер се смањује могућност да потраживања откупе правна лица повезана са дужником, што је у интересу банака.

Tакође, онемогућава се и да потраживања откупе правна лица повезана са банком и обезбеђује Фер процена вредности тог потраживања, навела је она и указала на праксу у појединим земљама региона где су биланси банака привремено „чишћени“ од проблематичних кредита њиховим преносом на повезана лица, што се касније банкама враћало као бумеранг.

Мијаиловић је истакла и да је централна банка идентиФиковала ниво проблематичних кредита као један од основних ризика у банкарском систему и зато га помно прати, а према подацима НБС, на крају Фебруара ниво тих кредита је био 19,4 одсто, при чему је у привреди њихов удео био скоро 25 одсто, а код становништва 8,2 одсто.

Она је навела и да је важно истаћи да су ти проблематични кредити у потпуности покривени.
Представници банака сложили су се да треба спречити Фиктивне откупе потраживања, али да бито требало омогућити у ситуацији када постоји реалан, квалитетан купац.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Расту дефицит и јавни дуг

5 (2) Минус у државној каси и јавни дуг повећани су за четири месеца, закључно …

Највећи пад индустрије у Србији још од глобалне кризе

5 (1) Ако се индустријска производња и одржала у марту упркос увођењу ванредног стања половином …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *