ПКС за раст органске пољопривреде

0
(0)

БЕОГРАД – У Србији се, према последњим подацима, под органском производњом хране налази 2876,5 хектара, а план је да се до 2014. површина обрадивог земљишта као органски сертиФикованог или у процесу конверзије повећа до 50.000 хектара, речено је данас на седници Групације за органску производњу Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водоприведу ПКС и Националне асоцијације ,,Сербиа Органица“.

Председник Групације за органску производњу Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију Привредне коморе Србије (ПКС) Нада Мишковић истакла је да у земљи постоји пет центара за органску производњу и то у Селенчи, Свилајнцу, Ваљеву, Лесковцу и Неготину, а да би што успешније радили, потребно је да се специјализују за производњу која је позната у њиховом региону.

“Само уједињени произвођачи у овој области моћи ће снажније да наступају у свету, где је ова производња веома цењена, тражена и добро плаћена“, нагласила је Мишковић и оценила као веома добро што је Србија добила Закон о органској производњи који има сва подзаконска акта. Уз то, додала је она, постоји и седам сертиФикационих кућа, што значи да Србија има прве услове за организовање ове производње која има перспективу у свету.

Према акционом плану, циљ је да се до 2014. године повећа укупна површина обрадивог земљишта као органски сертиФикованог или у процесу конверзије до 50.000 хектара. Скоро 90 одсто органских производа из Србије усмерено је ка извозу, и то на тржишта земаља ЕУ, САД и Јапана. У Србији је тренутно регистровано више од 100 произвођача органске хране.

Ове године на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду земља партнер је Аустрија која је узор у Европи по овој производњи, а наши произвођачи ће организовано наступити на сајамској приредби, наведено је у саопштењу из ПКС. Иако заузимају тек око један одсто светског тржишта хране, органски производи, како је истакнуто, постају све траженија роба у свету и све је значајније учешће ових производа у светским трговинским токовима.

Органска пољопривреда, која је у свакодневној експанзији, практикује се у више од 120 земаља света и њен удео у пољопривредном земљишту непрекидно расте, а садашња вредност ове производње у свету процењује се на око 25 милијарди долара. У свету се под органском култивацијом налази око 31 милиона хектара на 633.891 Фарми, што укупно чини 0,7 одсто пољопривредног земљишта на планети. Tа производња обавља се на око један одсто површина, а највише површина под органском пољопривредом има Аустралија са 12,1 милиона хектара.

Нови секретар Удружења за пољопривреду, прехрамбену и дуванску индустрију и водопривреду ПКС биће Жељко Брозовић.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Здравковић: Албанија је пољопривредна сила у односу на Србију

5 (4) Да нам економски раст не би био попут „изломљене“ линије пољопривредне производње у …

Пландемија збрисала 12 билиона долара

5 (1) ВАШИНГТОН – Разорно дејство корона кризе изазваће драматични привредни пад у свету који …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend