Плаћамо 12 МИЛИОНА долара: „Александар Вучић руководио Железаром на њену штету“!

0
(0)

Адвокати Петера Камараша, чија је фирма “ХПК Менаџмент” од марта 2015. до половине 2016. управљала смедеревском “Железаром”, поднели су пред судом у Вашингтону против државе Србије и “Железаре” захтев да се изврши одлука арбитражног суда у Лондону о исплати око 12,4 милиона долара збод незаконито раскинутог уговора, пише “Инсајдер”.

Наиме, “ХПК Менаџмент” у мају ове године добио је спор пред Лондонским судом за међународну арбитражу против “Железаре” и пресуђено је да је смедеревска компанија дужна да плати 10 милиона долара, уз припадајућу камату, 100,5 милиона динара, уз припадајућу камату и 1,1 милион фунти судских трошкова, односно око 12,4 милиона долара. Међутим, иако је ХПК од Арбитражног суда тражио да држава Србија, као власник “Железаре”, заједно са њом плати одштету, суд у Лондону је одлучио да је дужник само “Железара”.

Такође, од америчког суда су, према документу који поседује “Инсајдер”, додатно тражили да обавеже државу Србију да се укључи у плаћање дуга, тврдећи да је “Железара” све време била “потпуно и директно у власништву и под контролом државе Србије”. У захтеву суду у Вашингтону адвокати ХПК тврдили су да је Србија „рутински и константно игнорисала номинално аутономан статус Железаре“ како би остварила политичке и економске циљеве државе, као и да се тадашњи премијер Србије Александар Вучић мешао у руковођење Железаром, на њену штету“. “На пример, у многобројним ситуацијама, српски премијер је управљао операцијама Железаре из политичких разлога упркос саветима експерата и на штету Железаре. У једној таквој прилици, током кризе у октобру 2015. која је настала због колапса цена челика и дискусије о томе да ли Железара треба да се привремено угаси, члан Надзорног одбора Железаре кога је поставила држава потврдио је да држава контролише све одлуке везане за рад Железаре, истичући да ’пре него што било шта урадимо, морамо да консултујемо Владу и премијера. Премијер се враћа овог викенда….и ми можемо да организујемо састанак с њима од понедељка’”, наводи се у захтеву за извршење адвоката “ХПК Менаџмент” који поседује “Инсајдер”.

Према наводима из овог документа, “ХПК Менаџмент” је месечно примао око 500.000 долара за своје услуге. Такође, како тврде Камарашови адвокати, споразум о менаџерским и консултантским услугама који је потписан са “ХПК Менаџментом”, предвидео је и бонус “од не мање од 10 милиона долара”, у случају било какве приватизације у року од пет година од потписивања споразума. Међутим, након што су 18. априла 2016. “Железара Смедерево” и кинески “Хестил” потписали приватизациони споразум по коме је кинеска фирма купила одређену имовину “Железаре” – Србија раскида уговор за “ХПК Менаџментом”.

Адвокати Петера Камараша тврде да је раскид уговора изведен на незаконит начин уз „фабриковане разлоге за раскид уговора, а све како би Србија избегла да плати подносиоцима захтева милионе долара који су требали да буду плаћени по основу приватизационог бонуса, као и на основу договорених накнада за управљање“.

(извор: инсајдер.нет/истиномер.рс)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерал Божидар Делић: Александар Вучић има више „Ф“ дијагноза! (видео)

3.3 (7) Генерал Божидар Делић је рођен 1956. године у Ђаковици, а Војну академију је …

Вести из луднице : Мост на Палилули

4.8 (11) Рушење Савамале, изградња грандоманског споменика Стефану Немањи, реконструкција тек реконструсаног трга… Мало шта …

Један коментар

  1. dajte ludom ovce cuvati pa ce te brzo kukati. – zar iko normalan misli da neki hohstapler ce svojim idiotskim uslugama zelezaru u red dovesti. – taj tako nesto ni na slici nije vido al je dobro znao kako ce se to zavrsiti, kako ce za nista pare uzeti i od budala dobro ziveti. – aj da je to neki uticajan badza sa zapada, koji zna posao i u svemu se dokazao, al neki fizikalac iz komunistickog logora da zeljezarom upravlja, to samo se kod ludog moze videti a onda u blato sesti i gorko zaplakati. – vrnde se ,,lepi,, u svoju postojbinu, kamenitu dalmaciju i tamo beri gloginje, dudinje il cuvaj svinje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend