Планина Јавор: Сутра обележавање 140 година од Калипољске битке у Јаворском рату

0
(0)

На планини Јавор сутра ће бити обележена 140 година од Калипољске битке у српско-турском рату 1876. године, познатом као Јаворски рат.

У цркви на Јавору биће одржана литургија а потом ће бити положени венци на споменик мајору Михајлу Илићу и служен помен погинулим српским борцима у Јаворском рату, најавило је данас Министарство одбране Србије.

Венац на споменик мајору Иилићу положиће начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, као изасланик председника Србије, додаје се у саопштењу.

Свечаност обележавања организују општине Ивањица и Нова Варош и хуманитарна организација „Стара Рашка“.

По наводима хроничара, Србија је до 1876. плаћала Турској годишњи данак, да би, исте године, почела борбу за независност.

Тај рат је у народу назван Јаворски рат јер су се најтеже борбе водиле на планини Јавор и на оближњем Калипољу.

Српска војска је на Јавору имала око 35.000 људи и 50 топова док је турска војска била бројно већа и боље наоружана. Калипољској битка почела ја на Ивандањ, 6. јула 1876. а у тешким борбама погинуло је на обе стране, по око 7.000 војника, а много више њих је било рањено.

У тренуцима када је у српској војсци завладало расуло, команду је, по наводима хроничара, преузео мајор Михајило Илић.

Са својом бригадом прво је завео ред у деморалисаној војсци, а потом, смелим и заобилазним маневром, зашао Турцима за ледја и изненада их напао.

Убедљива победа била је на српској страни, а 24. августа, у малом окршају измедју Јанкова и Василина врха на Јавору погинуо је и Илић.

Изгинули српски војници на Калипољу пренедени су на Јавор и ту сахрањени на гробљу, где је потом подигнута спомен костурница.

Народ моравичког краја подигао је 1907. године споменик Илићу на гробљу јаворских јунака.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend