понедељак , 28 септембра 2020

У Виминацијуму пронађене загонетне златне и сребрне магијске плочице (фото)

0
(0)
Археолози су на локалитету Виминацијум пронашли веома значајне и јединствене плочице од златног и сребрног лима, исписане магијским симболима, које потичу из 4. века нове ере, рекао је Миомир Кораћ, вођа археолошког тима
 
– Ради се о медију којим су се одређене особе обраћале натприродним силама или радије божанствима или демонима са различитим молбама. Најчешће су у питању клетве или враџбине везивања какве су на пример и љубавне чини. До сада их је на територији римског царства откривено око 1.500, али су у највећем броју случајева начињене од олова, због магијских својстава овог метала, али су златне плочице-ламеле изузетно ретке – изјавио је Кораћ, директор Археолошког института.

viminacijum plicica zlatna

Приликом заштитних археолошких ископавања на месту изградње новог блока ТЕ „Костолац Б“, археолози су пронашли нову подземну гробницу.

Према његовим речима, јединственост две откривене плочице је у томе што је на једној текст у потпуности састављен од различитих симбола, а на другој је старогрчки алфабет, али непознати језик што је крајње неуобичајено.

viminacijum plicica

– Пракса је била да се напише текст на старогрчком или латинском који објашњава шта се тражи од оностраних сила, уз евентуално додат текст начињен од речи познатих као ‘воцес мyстицае’, што је био језик разумљив демонима. На крају, додавани су симболи називани ‘цхарактерес’, који су позивали различите силе – рекао је Кораћ.

Верује се да се ради о прастарим астролошким знацима, од којих сваки представља одређену планетарну или космичку силу, док код хришћана означавају анђеле и друге натприродне силе.

viminacijum plicica srebrba

– Дефиxионес су најчешће полагани у реке, мора, земљу, бунаре али и гробове прерано или насилно умрлих, да би се осигурало да ће захтев стићи до оних којима је упућен. У том контексту ће налази физичких антрополога који ће утврдити пол и узраст покојника бити још интересантнији – навео је Кораћ.

Он предводи археолошки тим од 25 истраживача, 13 младих доктора наука и 12 младих доктораната, а ново откриће забележено је у кругу термоелектране Дрмно.

Блиц, Информер

фото: Промо,Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Магијске плочице које призивају све демоне да униште непријатеља постале ударна вест у светским медијима (видео)

0 (0) Велико откриће археолога у римском граду Виминацијуму, у северноисточној Србији, доспело је у …

Србија на седативима и хипнотицима: Преко два милиона људи узима лекове за смирење

0 (0) Да ли због тога што смо нација под стресом или зато што лекари …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *