fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Побједа: Вучић поручио Србима из Црне Горе да уђу у власт са Милом Ђукановићем

Побједа: Вучић поручио Србима из Црне Горе да уђу у власт са Милом Ђукановићем

Након састанка са Вучићем, Даниловић је једини јавно износио ставове да „Срби у Црној Гори морају извршити притисак на власт и затражити формирање прелазне или техничке владе, прије избора 2020. године“, док су представници српских партија вјешто прећуткивали индиректну подршку предсједника Србије таквој идеји

 

Предсједник Србије Александар Вучић саопштио је на састанку са представницима Срба из Црне Горе који је одржан 5. августа да не би требало да одбију потенцијални позив власти за формирање неке врсте прелазне владе у сусрет парламентарним изборима и попису становништва, јер им је то једини спас, сазнаје Побједа.

– Вучић је то казао након што је на састанку саслушао идеју Горана Даниловића о неопходности да политички представници Срба подрже формирање и уђу у прелазну, или владу државног јединства и да им је за такву иницијативу потребна помоћ споља, саопштио је извор нашег листа.

СПАС

Више извора Побједе који су присуствовали састанку 5. августа са Вучићем у Београду открило је да је предсједник Србије казао да би евентуални улазак у Владу само користио Србима јер би ,,то за њих био спас“. – На тај начин би се помогло да Срби артикулишу своје интересе и остваре своја права пред изборе и пред попис становништва. Ипак ми не желимо да се мијешамо у унутрашње ствари Црне Горе – цитирао је Вучићеве ријечи извор Побједе који је присуствовао састанку.

Други извор Побједе који је такође био на том састанку казао је да Вучић није директно препоручио Србима улазак у Владу, али да је ,,садржај његовог говора упућивао на такав закључак“. Да би Срби требало да уђу у Владу Црне Горе, Вучић и руководство СНС-а саопштавали су још од 2014. године.

АКТУЕЛИЗАЦИЈА

Питање прелазне владе или владе државног јединства актуелизовао је у четвртак посланик Уједињене Црне Горе Горан Даниловић који је казао да ће учествовати у раду привременог одбора под једним условом: уколико политичким консензусом буде договорено да ће све промјене спроводити влада државног јединства. – Сматрамо да тако велике подухвате морају почети и завршити сви. Не вјерујемо у то да би најбоље промјене закона биле могуће уколико би ова Влада то спроводила. Не вјерујемо да влада државног јединства треба да функционише шест мјесеци. Нас интересује ко и колико дуго, под којим условима и како треба да спроводи евентуално договорене изборне реформе – рекао је Даниловић новинарима у Скупштини Црне Горе.

ПОЛИТИЧКИ КОЛАПС

Након састанка са Вучићем, Даниловић је једини јавно износио ставове да ,,Срби у Црној Гори морају извршити притисак на власт и затражити формирање прелазне или техничке владе, прије избора 2020. године“, док је индиректна подршка српског предсједника таквој идеји вјешто прећуткивана. Даниловић је тада казао да партије за које гласају Срби могу рачунати на потпуни политички колапс и да ће попис 2021. године бити унакажен и пројектован и Срба ће бити далеко мање у Црној Гори него што је то случај данас. – Српски политичари и сви који представљају српски народ или српску језичку заједницу морају знати да у име 30 одсто грађана Црне Горе имају обавезу да у најскорије вријеме освоје власт и тако заштите грађанске и националне интересе Срба. У противном ћемо полако али сигурно нестајати. До освајања власти се може доћи на частан или нечастан начин – ја предлажем да се опредијелимо за овај први пут, а то подразумијева међусобну слогу и уважавање – рекао је тада Даниловић.

Сматра да притисак на власт може уродити плодом и да би формирање Владе техничког или прелазног карактера допринијело да се избори спроведу на законит начин и да би то црногорско друштво претворило у антидискриминаторно друштво. Даниловић јуче није одговарао на телефонске позиве Побједе.

Владимир Ђукановић: Кад можемо са Харадинајем, можемо и са Ђукановићем

Да би Срби из Црне Горе требало да буду дио Владе Црне Горе говорио је и посланик СНС-а и један од најближих сарадника Вучића, Владимир Ђукановић. – Много је боље ући у власт са Ђукановићем и изнутра нешто покушати промијенити него бити вјечита опозиција. Кад могу Срби са Харадинајем могу и са Ђукановићем – рекао је Ђукановић у својој емисији на телевизији Коперникус у којој је угостио лидера Праве Црне Горе Марка Милачића.

Побједа

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Нико још није гласао. Будите први!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта сте то од оружја толико па купили кад сад стајете са наоружавањем војске?

1.5 (4) Београд — Председник Србије Александар Вучиц́ најавио је данас додатне реформе Војске Србије. …

ЧЕСТИТКЕ, ЖЕЉЕ И ПОЗДРАВИ: Само за председника и напредну нарко екипу! (видео)

4.8 (4) Само за друга председника и напредну нарко дилерску екипу! ДЈ Крмак и цело …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *