fbpx

Побуна: Исток ЕУ одбија да му исте фирме по истој цени „уваљују“ лошије производе него Немцима

0
(0)

ПРЕМИЈЕР Словачке Роберт Фицо дао је данас рок до јесени Европској комисији и њеном шефу Жан-Клоду Јункеру да почну да решавају проблем различитог састава истих намирница и производа за тржишта „старе“ и „нове Европе“, и запретио да би Словачка могла да уведе једнострани ембарго и протера западне намирнице из словачких ресторана.

„Земље Вишеградске групе су већ раније упозоравале на тај проблем, али мере Европске комисије су недовољне. Комисија има довољно информација да, ако хоће, припреми законе којима би наредила да ко жели да продаје производ у истом паковању, мора да обезбеди исти квалитет“, казао је данас Фицо новинарима у Братислави.

Упозорење премијера и ултиматум Европској комисији да нешто предузме до јесени, долазе после великог званичног теста у суседној Чешкој где је, на захтев Министарства пољопривреде, тестиран 21 производ у варијантама за тржишта Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке и Мађарске, чиме се показало да су на истоку Европе само три била истог квалитета као за западна тржишта.

Чешки министар пољопривреде Марјан Јуречка представио је резултате теста на министарском заседању у Бриселу, а пред западним колегама се огорчено размахивао с две кутије прерађене замрзнуте рибе за пржење („fish fingers“) за немачко и чешко тржиште, производима који на у тесту најгоре прошли.

И премијер Фицо је пред данашње обраћање новинарима такође је пошао у мали лични тест и куповину намирница.

Фицо је показао да су те рибље прерађевине („fish fingers“) истог назива и интернационалног произвођача у истом паковању за аустријско тржиште имале 300 грама, а за словачко 280 грама, да је аустријски купац добио 65 одсто меса, а словачки свега 58 одсто, и све ипак за исту цену од 2,99 евра.

„То прераста у велики међународни скандал, исту атмосферу осећам у суседним земљама. Не могу да прихватим да од Словака праве неке грађане нижег реда“, рекао је Фицо.

Словачки премијер најавио је да ће се настојања да и Пољаци, Чеси, Словаци и Мађари за исти новац добију подједнако квалитетне производе као Немци, и да престану да буду „канта за ђубре Запада“ и наднационалних компанија наћи на дневном реду сутрашњег сусрета премијера Вишеградске четворке у Будимпешти.

Фицо жели да о том проблему разговара и са шефом Европске комисије Јункером и даје ЕУ рок до јесени да почне нешто да предузима, јер ће у супротном Словачка прибећи једностраним мерама.

Таква мера би, по речима словачког премијера, могао да буде ембарго на пола године на увоз намирница са Запада за угоститељске објекте, јер таква могућност, на одређени рок од шест месеци постоји у прописима ЕУ.

Наднационалне компаније бране се да је за гори квалитет њихових производа у посткомунистичким чланицама ЕУ крив наводно локални укус потрошача, а код прашка за прање, Чехе је засмејало објашњење да Чеси на одећи „праве другачије флеке“ него Немци.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трамп се обрушио на Брисел: ЕУ је створена да искоришћава Америку

5 (5) Амерички лидер Доналд Трамп изјавио је да је ЕУ формирана како би искоришћавала …

Састанак представника Русије и Лајчака: Основа за решавање косовског питања – Резолуција СБ УН 1244

1 (1) Стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов разговарао је са специјалним представником ЕУ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *