Насловна / Србија / Побуна српских радника: После „Фијата“ штрајк и у „Горењу“
Побуна српских радника: После "Фијата" штрајк и у "Горењу" 1

Побуна српских радника: После „Фијата“ штрајк и у „Горењу“

Како сазнаје „Блиц“, у фабрици расхладних уређаја „Горење“ у среду је, нешто после 19 часова почео штрајк у којем учествује око 600 радника друге смене из обе фабричке хале, због чега је производња у фабрици фрижидера и замрзивача стала.

Информација о штрајку незадовољних радника у словеначкој компанији проширила се на друштвеним мрежама брзином шумског пожара, а више поузданих извора потврдило је „Блицу“ да су радници спонтано прекинули производњу, стали поред машина и почели штрајк, чекајући да се у фабрици појави неко од менаџерског кадра, како би преговарали о својим захтевима.

– Радници у производњи траже повећање плата од 5.000 динара и драстично побољшање услова рада, с обзиром да је у халама температура преко 40 степени Целзијуса. Што се тиче зарада, оне су у производњи веома мале, најнижа је око 200 а највиша максимално око 300 евра. Суботе су радне, а слободни дани се користе у децембру, док се прековремени рад не плаћа редовно или се „урачунава“ у основну зараду како би се онда радницима исплатио законски минималац. Све је то утицало да радници у производњи буду револтирани и одлуче се за штрајк – наводе извори.

„Горење“ у Ваљеву запошљава око 1.500 радника. Компанија из Велења је прву фабрику фрижидера и замрзивача, као гринфилд инвестицију, у Ваљеву направило 2006. године, а лане је обележило и деценију пословања.

Блиц

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Радници поново блокирали пут Ниш-Приштина, саобраћај у прекиду више од 3 сата! 11

Радници поново блокирали пут Ниш-Приштина, саобраћај у прекиду више од 3 сата!

Дуже од 3 сата трајала је блокада државног пута Ниш – Приштина на излазу из …

У радничкој Раковици тржни центри уместо хала 12

У радничкој Раковици тржни центри уместо хала

У „РАКОВИЧКИ басен“ некада је сваког дана хрлило 20.000 људи, да ради и заради плату. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *