fbpx
Насловна / Србија / Побуна српских радника: После „Фијата“ штрајк и у „Горењу“
Побуна српских радника: После "Фијата" штрајк и у "Горењу" 1

Побуна српских радника: После „Фијата“ штрајк и у „Горењу“

Како сазнаје „Блиц“, у фабрици расхладних уређаја „Горење“ у среду је, нешто после 19 часова почео штрајк у којем учествује око 600 радника друге смене из обе фабричке хале, због чега је производња у фабрици фрижидера и замрзивача стала.

Информација о штрајку незадовољних радника у словеначкој компанији проширила се на друштвеним мрежама брзином шумског пожара, а више поузданих извора потврдило је „Блицу“ да су радници спонтано прекинули производњу, стали поред машина и почели штрајк, чекајући да се у фабрици појави неко од менаџерског кадра, како би преговарали о својим захтевима.

– Радници у производњи траже повећање плата од 5.000 динара и драстично побољшање услова рада, с обзиром да је у халама температура преко 40 степени Целзијуса. Што се тиче зарада, оне су у производњи веома мале, најнижа је око 200 а највиша максимално око 300 евра. Суботе су радне, а слободни дани се користе у децембру, док се прековремени рад не плаћа редовно или се „урачунава“ у основну зараду како би се онда радницима исплатио законски минималац. Све је то утицало да радници у производњи буду револтирани и одлуче се за штрајк – наводе извори.

„Горење“ у Ваљеву запошљава око 1.500 радника. Компанија из Велења је прву фабрику фрижидера и замрзивача, као гринфилд инвестицију, у Ваљеву направило 2006. године, а лане је обележило и деценију пословања.

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Експлоатација радника на српски начин 11

Експлоатација радника на српски начин

Марко Косовац (28) преминуо је након повреде коју је задобио радећи у краљевачкој градској чистоћи. …

Радници Kрушика најављују обуставу рада јер су режимски трговци оружјем УНИШТИЛИ фабрику 12

Радници Kрушика најављују обуставу рада јер су режимски трговци оружјем УНИШТИЛИ фабрику

Идуће недеље доносимо коначну одлуку о томе да ли ћемо да ступимо у генерални штрајк. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *