Насловна / Свет / Азија / Почеле заједничке вежбе морнарица Кине и Русије
Почеле заједничке вежбе морнарица Кине и Русије 1

Почеле заједничке вежбе морнарица Кине и Русије

Кина и Русија у петак су почеле заједничке вежбе њихових морнарица, које је Пекинг описао као највеће у којима је икад учествовао са неким страним партнером. Вежбе назване „Заједничко море 2013“ које се одржавају у Јапанском мору трајаће до 12. јула.

Кинеска флота за вежбе састоји се од четири разрача, две ракетне фрегате и једног помоћног брода, навели су кинески медији. Кинески бродови кренули су у понедељак из кинеске луке Ћингдао ка заливу Петра Великог недалеко од Владивостока где ће вежба почети.

Очекује се да ће Русија у вежбама имати 11 ратних бродова, подморницу и три авиона.

У најави за вежбе у уторак начелник Генералштаба кинеске војске генерал Фанг Фенгхуи рекао је да ове вежбе нису уперене против неке треће стране већ им је циљ да продубе везе са Русијом, наводи ББЦ.

Међутим, како наводи ББЦ, вежбе се одвијају у јеку тензија Кине и њених регионалних суседа укључујући Јапан и Филипина око поморских спорова.

Кина, Јапан и Филипини споре се око острва у Источном кинескм мору и Јужном кинеском мору. Прошлог месеца америчке и јапанске морнарице одржале су вежбе код Сан Дијега.

Лист кинеске комунистичке партије Пиплс дејли је написао да се ради о рутинским вежбама које ће бити усредсређене на заједнчко праћење и повраћај отетих бродова. Лист наводи да су нетачне тврдње да ове вежбе имају симболички значај за очување суверенитета над острвима у тој области и представља одговор на америчко-јапански савез.

„Неће бити агресивних елемената у заједничкој вежби“, наводи лист.

Кина и Русија су први пут извеле заједничке поморске вежбе прошле године. Оне одржавају заједничке војне вежбе од 2005. Од 27. јула до 15. августа на територији Русије, у региону Чељабинска, на Уралу ће се одржати руско-кинеска антитерористичка војна вежба „Мировна мисија 2013“.

 

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Драгана Трифковић: Шта ризикује Русија на Балкану безрезервно подржавајући српске власти? 11

Драгана Трифковић: Шта ризикује Русија на Балкану безрезервно подржавајући српске власти?

Русија због свог искључивог става да жели сарадњу само са актуелним властима, губи подршку чак …

Пожар у руској научно-истраживачкој подморници, погинуло 14 подморничара 12

Пожар у руској научно-истраживачкој подморници, погинуло 14 подморничара

Руска војска је саопштила да је 14 подморничара погинуло када је у њиховој подморници избио …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *