fbpx

Почињу ригорозне контроле: Лажна боловања кажњаваће се отказом

0
(0)

Београд — Најављене измене Закона о раду предвиђају да послодавци могу дати отказ запосленима који отварају лажна боловања.

Њих је, како се процењује, у овом тренутку око 30.000 на годишњем нивоу, објавила је у априлском издању Нова економија.

Kако се наводи у тексту, резултати контроле које је прошле године урадио Републички фонд за здравствено осигурање показали су да је око 11 одсто запослених било на боловању 2017. године из потпуно неоправданих разлога.

Предлагач ових измена је Привредна комора Србије, а њени представници објашњавају да је суштина предлога да послодавац може да затражи извештај здравствене установе на основу кога би се утврдила основаност боловања, ако је у току једног месеца проценат запослених који су били одсутни већи од десет одсто.

Ако се утврди да је дошло до злоупотребе права на боловање, послодавац може да запосленом да отказ, наводи лист.

Евентуалне измене и усвајање нове верзије закона наћи ће се пред Народном скупштином тек средином 2020. године, а до тада ће се разматрати све иницијативе и решења, па и она која се тичу спречавања и санкционисања злоупотребе боловања, кажу за лист у Министарству рада.

Додаје се да су од јануара до октобра 2017. године покренута 1.322 поступка контроле привремене спречености за рад, и то на захтев послодавца у 708 случајева и матичне филијале у 445 случајева.

У Министарству здравља најавили да је то само почетак ригорознијих контрола и да ће доћи до детаљније провере отварања боловања због дијагноза на које се здрави људи најчешће „извлаче“, наводи Нова економија.

Лист наводи да истраживање о здравственом систему у Србији ради уз подршку Европске уније кроз програм „Јачање слободе медија у Србији“, којим руководи Делегација ЕУ у Србији.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Иван Пајовић: Слепа стварност и метафизичка интоксикација

5 (7) „Светом управљају знаци и симболи, а не речи и закони” (Конфучије) Марина Абрамовић(ч) …

Дачићев „кофераш“ Заграђанин контролише службе безбедности а није прошао основну безбедоносну проверу

5 (1) Посланик СПС је члан Одбора за контролу служби безбедности, али нема безбедносни сертификат. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *