Под Вучићевом влашћу у 2013. години изгубљено 200.000 радних места, сваког дана посао изгуби 600 људи

Под Вучићевом влашћу у 2013. години изгубљено 200.000 радних места, сваког дана посао изгуби 600 људи

0
(0)

Само у току ове године, више од 420.000 особа пријавило се на евиденцију Националне службе за запошљавање и придружило „армији” незапослених која у овом моменту броји 762.638 особа. Иако у ову цифру „улазе” млади који су се након завршетка школе или факултета пријавиле на биро, као и особе које су брисане са евиденције НСЗ, па се поново пријавиле, представници Уније послодаваца Србије и синдиката са правом страхују да је око 200.000 особа ове године остало без посла.

Подсећања ради, само у току претходне године подељено је 172.442 отказа, што значи да је свакога дана више од 600 особа изгубило посао, а са њим и могућност да плаћају кирију или кредит за стан, школовање за децу или трошкове лечења неког члана породице.

Председница Асоцијације слободних и независних синдиката Ранка Савић каже да је највећи број отказа подељен у индустрији – посебно грађевинској, текстилној и металној, а потом у трговини.

„Текстилна индустрија већ годинама је у стању клиничке смрти, нема више великих градилишта која запошљавају велики број радника, а због пада куповне моћи грађана сви велики трговински ланци трпе велике губитке и принуђени су да отпуштају раднике. Ове индустрије гасе се и због тога што наш образовни систем не школује стручњаке – немамо више ливаца, керамичара, металостругара и металоглодача, од којих зависи опстанак индустрије а мајстори ових заната одлазе у иностранство. Ми школујемо менаџере чије је знање неупотребљиво у пракси”, каже Ранка Савић.

Наша саговорница констатује да нема више сигурних радних места ни „заштићених” занимања – без посла остају и врхунски менаџери и неквалификовани радници. Ни радно место у великим производним гигантима који запошљавају неколико хиљада радника није гаранција да ће запослени у њима дочекати пензију, додаје Ранка Савић. Она, међутим, упозорава да ће следећа година бити још тежа, јер је буџетом предвиђено да 26.000 особа остане без посла – пре свега радници из предузећа у реструктуирању.

И док економисти упозоравају да свака друга особа у нашој земљи нема посао и да број незапослених експоненцијално расте, званичници Министарства рада, запошљавања и социјалне политике истичу да готово свака десета особа у нашој земљи добија неку врсту социјалне помоћи и скрећу пажњу на чињеницу да се број корисника социјалне помоћи сваког месеца повећава за 2.000 особа.

Председник Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић сматра да је више од 200.000 особа ове године остало без посла и каже да не треба да нас изненађује чињеница да свакога дана више од 600 особа остане без радне књижице.

„Услови пословања све су лошији и неповољнији, јер их отежавају нови порески закони. Трошкови пословања фирми се повећавају па многи предузетници дилему типа – катанац на врата фирме или отпуштање радника, разрешавају дељењем отказа. Оним фирмама које легално послују, нелојалну конкуренцију праве фирме које су отишле у сиву зону пословања и нуде своје услуге по знатно нижим ценама. Предузетнцима који раде легално због тога пада промет и они су принуђени да отпуштају запослене”, каже Рајић.

Наш саговорник додаје да су масовна отпуштања – логична последица тешког стања у коме се налази наша привреда и истиче да је промет фирми за трећину мањи у односу на 2008. годину. „Иако фирме раде лошије, држава повећава намете – ПДВ је порастао са 18 на 20 одсто а фирмарине у средњим и великим фирмама повећане од пет до петнаест пута. Због свега тога, оне морају да смање број запослених”, закључује председник Уније послодаваца.

Он истиче да је потпуно неодржива ситуација да милион запослених у привреди издржава 735.000 запослених у јавном сектору, 1.750.000 пензионера и 700.000 особа које примају социјалну помоћ.

„Грчка је у моменту банкрота државе имала 24 одсто запослених у државном сектору, а Србија има 42,5 одсто запослених у јавном сектору. То је неодржива ситуација”, упозорава Драгољуб Рајић.

Катарина Ђорђевић

Политика

објављено: 23.12.2013.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Напредни идиоти би да улупају 4.4 милијарде евра у БГД метро док је остатак Србије на граници сиромаштва!

Напредни идиоти би да улупају 4.4 милијарде евра у БГД метро док је остатак Србије на граници сиромаштва!

5 (4) ЦЕНА метроа у Београду неће бити нижа од 4,4 милијарде евра, каже председник …

Од сутра 4.000 туристичких радника остаје без посла

Од сутра 4.000 туристичких радника остаје без посла

5 (7) Удружење туристичких агенција (УТАС) и Асоцијација независних туристичких агенција (АНТАС) поново су апеловали …

2 Коментара

  1. treba im svima ZAKUCATI po jedan orden na grudi sa VELIKIM EKSEROM ! ! !

  2. al zato imamo najvecu administraciju u svetu!

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend