Подела Косова по моделу БиХ – фактичко признање његове независности

Подела Косова по моделу БиХ – фактичко признање његове независности

0
(0)

19.12.2012. –

Званични Београд дао је предлог да се Косово подели по моделу Босне и Херцеговине, односно Републике Српске и Федерације БиХ.

Тако по званичној информацији, Београд тражи аутономију за северно Косово, чије становништво углавном чине Срби. Да чујемо мишљење спрског политиколога Бранка Радуна.

– Мислим да је то веома јако решење за Србе на северу Косова. Али то и даље не решава питање сецесије. А с друге стране, Запад није спреман на поделу Косова. Они желе да Косово буде албанско и да се одвоји од Србије. Они су то заправо желели и током 90-их, кад је Косово било у саставу Србије. Чак и тад је Добрица Чосић у својим мемоарима писао да је он ту идеју покушао да пласира неким британским дипломатама. И они су то одбијали. Е сад, можемо да замислимо само како су сад против, кад је реч да већ више од десет година држе Косово под својом контролом. Мислим да српска страна покушава тиме да добије нешто заузврат за прихватање сецесије Косова. Али, како ствари стоје, мислим да ће тешко бити реализовано.

А ево мишљења представника Срба са Косова, председника Скупштине српских општина Косова и Метохије Марка Јакшића.

– Мислим да овај предлог који Томислав Николић спрема да предложи јавности није план који је писао Томислав Николић и његов план. То је план који су написале земље квинте, а то је Француска, Немачка, Велика Британија, Италија и САД. Косово и Метохија, да ли ће она имати аутономију на северу или неће, Срби ће имати централну власт у Приштини, а не у Београду. И то је фактички посредно признање независног Косова. Додуше, у плану стоји да Србија никада неће признати независно Косово, али самим чином и овим планом она је признала Косово. Значи, то је план независног Косова без признања. То је прерађен план Бориса Тадића од четири тачке, или у преводу то је „Ахтисаријев план плус“. Такозвани план о државној платформи јесте план фактичке националне издаје Косова и Метохије. То је продаја територије Косова и Метохије.

У сваком случају, испашће да ако север Косова добије аутономију, никакву корист Срби неће добити. Тако да се закључци овде намећу сами.

Григориј Соколов,

 

Извор: Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

Јања Гашећа: Писмо са Косова и Метохије или Албанци мењају став

4.9 (7) Албанцима се на КиМ љуља тло под ногама, пре свега због суморне стварности …

Отаџбина: Срамно и кукавичко држање министра Селаковића на седници Савета безбедности – права слика Вучићеве "спремности" и "одлучности" у одбрани КиМ

Отаџбина: Срамно и кукавичко држање министра Селаковића на седници Савета безбедности – права слика Вучићеве „спремности“ и „одлучности“ у одбрани КиМ

4.3 (6) Индолентно, или још боље кукавичко, држање задриглог министра спољних послова Србије Николе Селаковића …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend