fbpx

Појели смо 176 тона угинулих пилића?!

0
(0)

Ћуприја – Овако нас трују! Ветеринарска установа „Напредак” из Ћуприје издаје потврде приватним фирмама о пријему угинулих животиња и споредних производа животињског порекла, иако животиње заправо никада нису ни стигле до те установе!

Наиме, према документацији до које је „Ало!” дошао, јасно се види да је ВУ „Напредак” у периоду од 8. до 13. јануара 2016. издао потврде о пријему споредних производа животињског порекла од фирме „Агро Ђоле” у укупној количини од око 176 тона, а у питању су кокошке. Међутим, у евиденцији возила која су у том периоду, од 8. до 13. јануара 2016, улазила и излазила из ВУ „Напредак”, није уписано ниједно једино возило које би било одговарајуће за превоз таквих производа.

„Директор ВУ „Напредак” Ђорђе Стевановић је издао потврде фирми „Агро Ђоле” да је у недељу дана уништено око 176 тона њихових угинулих кокошака, иако оне никада нису ни стигле у нашу установу. Тако је направљено неколико потврда, па је по тој документацији, примера ради, 13. јануара 2016. примљено 17.340 килограма кокошака, а дан пре тога 17.400 килограма. Но, истих тих дана у ВУ „Напредак”, према евиденцији возила, није уписано да је ушло ниједно возило које врши такву врсту транспорта, већ су евидентирана само возила компаније „Делез”, пореских инспектора, возила која су истоваривала цигле и блокове, као и још неколико лица која су долазила појединачно, те возила која су довозила краве“, наводи један од запослених који је из разумљивих разлога желео да остане анониман (име и презиме познато редакцији).

Kако додаје, приликом сваког евидентирања возила приликом уласка и изласка из ВУ „Напредак” уписују се имена возача и фирме, као и регистарски број возила.

Занемели у Министарству

Иако смо у Министарству пољопривреде, чијој инспекцији је пријављиван случај у ВУ „Напредак”, покушали да добијемо одговор на питања јесу ли реаговали у том случају и какве су мере предузели, већ данима нисмо успели да добијемо никакав коментар.

„Пошто је једна приватна фирма из Београда била задужена за евиденције на улазу, све је уписивано потпуно прецизно и тачно. Но, када је настао проблем и када су неки радници анонимно поднели кривичну пријаву Полицијској управи Јагодина, директор је фалсификовао нове спискове евиденције. Али чак и то су инспектори накнадно утврдили – тврди овај радник. О овом случају постоји и документација у Основном јавном тужилаштву, као и у Агенцији за борбу против корупције. Тако се у једном допису Агенције Апелационом јавном тужилаштву у Београду наводи да јој је поднета представка у којој се указује на незаконите радње у ВУ „Напредак” и у којој се наводи да фалсификована документација од 8. до 13. јануара о пријему 10 камиона са 176 тона наводно угинулих и болесних кокошака фирме „Агро Ђоле”.“

„На тај начин омогућено је да се наведена количина кокошака преда на клање и пусти у промет, без обзира на то што ће угрозити здравље људи, а настала “штета” наплатити од осигуравајућих кућа“, наводи се у допису Агенције. Додаје се и да је зато у септембру 2016. “Делта ђенерали” осигурање Управи криминалистичке полиције поднело кривичну пријаву против фирме „Агро Ђоле”.

Директор: Ви нисте тужилаштво!

Директор ВУ „Напредак” није био расположен да нам конкретно одговори на питања поводом овог случаја. – На глупости не одговарам јер ви нисте ни суд, ни полиција, ни тужилаштво, а ни инспекција. Ви сте само нечији плаћеник да дезинформишете јавност и рушите углед Ветеринарске установе – поручио нам је Ђорђевић(?!). С друге стране, Петар Ђокић из фирме „Агро Ђоле” тврди за „Ало!” да су камионима њихове фирме те кокошке вожене у ВУ „Напредак”.

„Сваки камион је ваган и они су потписивали отправнице с њихове стране да их је толико примљено. Заиста не знам зашто они нису водили рачуна о томе, односно евидентирали возила која су им улазила“, казао је Ђорђевић.

Ивана Жигић, Ало

фото: УСДА

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Отворено писмо шабачке Иницијативе „Село-град“: Тајкуни разарају српски аграр

4.8 (5) Половина становништва шабачког краја живи у селима, и по производњи меса, млека, воћа …

Лазаревачка села претворена у гасне коморе, људи се боре за ваздух

4 (3) Медошевац, Велики Црљени и друга села у Лазаревцу претворена су у гасне коморе, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *