Поленц: Незаобилазно признање Косова пре уласка Србије у ЕУ

Поленц: Незаобилазно признање Косова пре уласка Србије у ЕУ

БЕРЛИН – У одређеном тренутку, током преговора о приступању Европској унији неће моћи да се избегне да Србија независност Косова прихвати и призна, и то битно пре ступања у ЕУ, рекао је у Берлину у интервјуу за новинску агенцију Бета председник Одбора Бундестага за спољну политику Рупрехт Поленц.

Поленц је, на питање шта је потребно да би Немачка начелно постојећу, али последњих месеци увелико замрлу подршку Србији на њеном путу у ЕУ поново активирала, навео да се за то очекује испуњење више услова.

На првом месту, како је рекао политичар Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел, „Акциони план који је Србија договорила са ЕУ сада мора да буде спроведен и остварен, пре свега кад је реч о реформи правосудног система”.

„Друго, и то је карактеристично немачка тачка, ми очекујемо да буде постигнут напредак у расветљавању и кривичном гоњењу починилаца напада на Амбасаду СР Немачке у фебруару 2008. године”, истакао је Поленц.

Поред тога, додао је Поленц, од Србије се очекују „сигнали да се процес регионалног помирења наставља и да нема покушаја новог интерпретирања историје, као што је делимично учињено са геноцидом у Сребреници”.

„Даље, веома значајан је начин на који се Србија односи према Србима на Косову. Ми желимо да видимо да се паралелне структуре у безбедносном и управном апарату разграђују и да се смањује финансијска подршка. Јасно нам је да је то постепен процес, али и ту очекујемо не само најаве и речи, већ и дела”, истакао је Поленц у разговору за Бету.

Додао је и да је „веома значајано, с обзиром да је Немачка заступљена у КФОР-у и у ЕУЛЕX-у, да видимо и да Београд утиче на Србе на северу Косова да би се остварила боља сарадња са КФОР-ом и ЕУЛЕX-ом на северу”.

Запитан да ли сматра да би на крају процеса стабилизације и укључивања Србије у ЕУ требало да стоји признање Косова од стране Србије, Поленц је дао јасан одговор.

„То сам мојим саговорницима из Србије последњих година и месеци увек овако формулисао: могло би, када је предат захтев за отпочињање преговора о приступању ЕУ, да се каже и ‘пошаљите карту ваше земље са границама’. То нећемо учинити”, рекао је Поленц.

Али, како је додао, „чврсто је очекивање да се не доживи по други пут кипарски случај”.

„Зато, у одређеном тренутку, током преговора о приступању неће моћи да се заобиђе да Србија независност Косова прихвати и призна, и то битно пре приступања Европској унији”, навео је председник Одбора Бундестага за спољну политику.

 
Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада формирала тело за спречавање корупције на највишем политичком нивоу

Влада Србије формирала је на данашњој седници Kоординационо тело за спровођење оперативног плана за спречавање …

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је лидер, али по поскупљењу горива – цене још расту!? Акцизе скочиле за 67%

Србија је једна од земаља са највишом ценом горива у региону када је реч о …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *