ПОЛИЦАЈАЦ УЗБУЊИВАЧ: СНС херој – полицајац батинаш аутистичног дечака, рекетирао по Новом Саду

4.6
(14)

Новосадски полицајац Душко Ковачевић, који је још пре три године пријавио колеге за тортуру над осумњиченим ког су везаног, у несвести тукли у просторијама полиције, а због чега је Ковачевић пролазио кроз притиске, деградацију и претње, добио је недавно статус узбуњивача.

Ковачевићева драма у Полицијској управи Нови Сад почела је пре три године. Према наводима судске документације, Дрманац је тада, у присуству помоћника начелника новосадске полиције Горана Радоњића, захтевао од председника џудо клуба „Безбедност“ који је под покровитељством МУП 30 година постојао у згради полиције, да му се месечно „на руке“ даје 30.000 динара.

Као секретар клуба, али и инспектор полиције са вишедеценијским искуством, Ковачевић је одбио такво рекетирање. Убрзо, клубу је насилно одузета сва имовина, у вредности од око 5 милиона динара, због чега је судски поступак против одговорних и даље у току. С обзиром да су начелник полиције Милорад Шушњић, његов заменик Радоњић и Дрманац покушали да дискредитују Ковачевића, Душко је, трагајући за особама које су изнеле опрему из клуба, налетео на снимак полицијске тортуре.

Foto: Printscreen/Privatna arhiva

 

На снимску (горе) из фискултурне сале, а који је прослеђен свим инстанцама, укључујући и минстра правде Нелу Кубуровић, види се Дрманац како шутира везаног човека, који лежи на поду, без свести. Како се испоставило, реч је о Новосађанину Горану Урошевићу, који је 4. септембра направио инцидент испред зграде полиције у Улици Краљевића Марка, револтиран што му је полиција месецима није вратила заплењено возило.

Урошевић је тада дошао мањим камионом испред полиције и залетео се намерно у паркиране полицијске аутомобиле. Истог момента је ухапшен. Према речима његовог адвоката Богдана Вла, управо су Дрманац и Радоњић истрчали и оборили Урошевића на земљу.

“О томе шта се догађало у згради полиције говори 15 одвојених телесних повреда, за које мој клијент не зна тачно како су настале, јер је био у несвести. Зна само да су га начелник Дрманац и начелник Радоњић ударали док су га уводили у станицу”, рекао је Вла за Курир.

Dokument za sektor unutrasnje kontrole Mup Srbije
Foto: Privatna arhiva

 

Шта се даље догађало сазнао је управо инспектор Ковачевић, када је случајно открио поменуте снимке. На снимку једне од камера из хола се види како Радоњић и Дрманац вуку онесвешћеног човека, а потом, у фискултурној сали, Дрманац наствља да га шутира ногом. Ковачевић се, згрожен бруталношћу, прво обратио актуелном начелнику ПУ Нови Сад Милораду Шушњевићу и у том моменту је и почела његова трогодишња агонија, која је добила епилог тек пре десетак дана, статусом узбуњивача. Према наводима портала Пиштаљка, он је аутоматски деградиран пребачајем на ниже радно место, у канцеларију која није ни условна за рад, а коју није смео да напушта без одобрења.

После вишедеценијског рада на оперативним пословима и трагању за несталим особама, Ковачевићу је дато да се јавља на телефон и бива потпуно искључен из сваког оперативног рада. Када су почеле да му стижу и спорадичне претње од некадашњих колега јер “маше видео – снимком”, Ковачевић се обратио порталу “Пиштаљка”, који обезбеђује правну помоћ у процесу добијања статуса узбуњивача. У једном периоду се морао и одселити од своје породице.

Због безбедности своје деце, која су једно време чак имала и обезбеђење, Ковачевић се “привремено” иселио из стана на више од годину дана. И док му су му породицу чували управо од колега полицајаца, овај полицајац је сваког дана одлазио на посао, да седи у канцеларији.

Упркос свему овоме, за овај случај полицијске бруталности ни након три године нико није одговарао. Инспектор Ковачевић је са адвокатима Пиштаљке спорни видео-снимак који доказује његове наводе недавно доставио и Вишем тужилаштву у Новом Саду, али за сада није познато да ли ће исто по службеној дужности покренути кривични поступак.

Министар полиције Стефановић их штитио

О насилнилчком понашању Слободана Дрманца пре три године је, захваљујући управо Ковачевићу, упознат и министар правде Небојша Стефановић, ком је доставио копију снимка. Ни он ни Радоњић нису претрпели никакве законске санкције, с тим што се Радоњић још увек налази на високој функцији, где је практично други човек новосадске полиције, док је Дрманац тек недавно смењен са места начелника одељења. У периоду од када је начелник Милорад Шушњић на челу ПУ Нови Сад, али и целог Јужнобачког округа, новосадску полицију је, према речима синдикалаца, напустило више од 30 искусних инспектора и радника МУП.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (5) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (15) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend