Постигнут договор: Спреман план за економски опоравак ЕУ
фото: ЕПА-ЕФЕ

Постигнут договор: Спреман план за економски опоравак ЕУ

0
(0)

Лидери ЕУ 27 постигли су договор о плану за опоравак и вишегодишњем заједничком буџету у износу од 1.824 милијарде евра за период од 2021. до 2027.године.

Председник Европског савета Шарл Мишел каже да су се „тешки преговори у тешка времена“ завршили добро за свих ЕУ 27 чланица и народ Европе. Он наводи да је договорено да европски буџет у наредних седам година буде подржан са 1.074 милијарде евра уз 750 милијарди евра које ће бити мобилисане за опоравак економија.

– Ово је добар и јак договор. Показали смо колективну одговорност, солидарност, као и веру у заједничку будућност. Верујем да ће се на овај договор гледати као на одлучујући моменат на европском путу који ће нас лансирати у будућност – поручио је Мишел после четврте ноћи преговора ЕУ лидера у Бриселу.

Шарл Мишел каже да је новим договором „први пут у историји ЕУ“ буџет снажно повезан са климатским циљевима, а владавина права је постала одлучујући критеријум за потрошњу из буџета.

– Показали смо да магија европског пројекта наставља да живи, јер чак и када неко помисли да је нешто немогуће, увек постоји могућност да се дође до решења, уз помоћ поштовања и жеље да се ради заједно, преброде препреке и заједно крене у будућности – поручио је Мишел из Брисела.

Он је нагласио да политички лидери имају одговорност да одговоре на још недоживљену кризу пандемије Цовид-19 која је однела 600 хиљада живота и која наставља да утиче на живот свих.

Меркел: ЕУ демонстрирала заједништво и одлучност

Немачка канцеларка Ангела Меркел оценила је поводом договора, да је „ЕУ способна да делује заједнички, чак и у периоду највеће кризе, као и да је спремна да примењује нова решења у неуобичајеним околностима.

– То је важан сигнал који шаљемо и изван граница ЕУ, да су земље чланице, иако свака забринута на другачији начин, способне да предузму акцију – изјавила је Меркелова.

Макрон: Постигнут је историјски споразум за ЕУ

– ЕУ је успела да постигне историјски споразум о заједничким финансијским средствима неопходним да се превазиђу изазови пандемије Цовид-19 – каже француски председник Емануел Макрон.

Према његовим речима, споразуму су претходили „дугачки и тешки“ преговори током којих је било неопходно правити уступке како би се превазишле разлике које су ометале постизање јединства.

– Уступци су били пропорционални и неопходни да се дође до употребљивог, великог плана економског опоравка ЕУ. Не постоји савршен свет, али ми смо постигли напредак – закључио је председник Француске.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен истакла је да Европа сада има велику шансу да изађе јача из кризе.

Она је указала да је ЕУ за само два месеца, што је како каже, апсолутни рекорд у историји Уније, успела да успостави нови буџетски инструмент какав је „Нова генерација Европа“ и договори 1.824 милијарде евра финансирања за наредних 7 година што представља више од 5 процената БДП ЕУ 27.

– Тренутно смо у најтежој економској и здравственој кризи, али без обзира на то Европа успева да решава кризу на ефикасан начин и повезује солидарност са одговорношћу. Ово је не само пут из кризе већ основа за модерну и одрживу Европу –  поручила је фон дер Лајен.

Вести онлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

Вакцинисано преко 2 милиона људи а Србија у европском врху по броју заражених од короне?!

5 (7) Председник Србије Александар Вучић је годинама понављао да је циљ наше земље да …

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

Брнабић: Србија наручила 15 милиона вакцина

4.3 (6) Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да интересовање за вакцинацију не јењава …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend