Полиција не сме да хапси људе блиске режиму

Ако су људи који треба да буду предмет обраде или хапшења блиски власти, нећете добити одобрење да свој посао радите до краја* Министар Стефановић и њему блиски људи арче буџет Републике Србије недопустивим луксузирањем и уживањем у благодетима на рачун овог народа

Полиција апсолутно није независна у свом раду, јер за сваку озбиљну активност мора да добије зелено светло од политичких комесара у МУП.

Све озбиљније полицијске акције или активности су политичког карактера, а не од државног и националног интереса. Корупција у МУП је огромна, поготово у високим круговима, што све показује да министар Небојша Стефановић није компетентан за функцију на којој се налази – каже у разговору за Данас председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић. Иако често оптуживан за „политикантство“ од стране власти, наш саговорник годинама покушава да поправи ситуацију у МУП-у, причајући отворено о корупцији и политичким притисцима са којима се његове колеге сусрећу.

*Колико је полиција независна у свом раду? Има ли политичког утицаја и где се он огледа?

Полиција апсолутно није независна у свом раду, јер за сваку озбиљну активност мора да добије зелено светло од политичких комесара у МУП. Ако су људи који треба да буду предмет обраде или хапшења блиски власти, нећете добити одобрење да свој посао радите до краја. Можете хапсити и процесуирати обичне људе и оне који нису блиски режиму. Имате случај противзаконитог и напрасног пензионисања полицијског инспектора у Нишу Небојше Благотића, који је школски пример овог што сам навео. Тако да су све озбиљније полицијске акције или активности политичког карактера, а не од државног и националног интереса.

*Има ли корупције у МУП-у? Помињали сте имовину појединих полицијских старешина.

Корупција у МУП-у је огромна, поготово у високим круговима. Постоји и на нижим нивоима али је толико мала и незнатна у односу на корупцију у високим нивоима МУП-а. Било би добро да имамо независни сектор унутрашње контроле и да раде у складу са законима. Тада би се за месец дана видели резултати овога што говорим. Високе старешине злоупотребљавају свој положај, тргују утицајем, зато понеки имају скупоцене аутомобиле у приватном власништву, станове и куће, викендице, апартмане и слично. О начину одевања да и не говорим. Носе скупоцена одела и до 5.000 евра. Поставља се питање како су и на који начин то успели да стекну. Од плате сигурно нису.

*С обзиром на наведено, сматрате ли да министар Небојша Стефановић није компетентан за посао који обавља?

Апсолутно. Министар и њему блиски људи арче буџет Републике Србије недопустивим луксузирањем и уживањем у благодетима на рачун овог народа. То се дешава у толикој мери да је то постало јасно и нашим најмлађим сународницима, а камоли запосленима у МУП-у; средства, људство за политичко промовисање, луксузни аутомобили (службени), употреба хеликоптера… Посебно је интересантно писање медија о везама министра и његових сарадника са људима који су са друге стране закона. Ту је и запошљавање блиских пријатеља у време забране запошљавања, постављање истих на високе позиције у МУП-у, где министар и њему блиски људи воде рачуна само о уским интересима партије чије је члан, а нико о интересима запослених и народа. Репресија према неистомишљеницима (премештаји, претња отказима и слично), огромни пропусти у раду, пожари, Савамала, убиства по Београду и другим градовима, пораст криминала, све су то чињенице које Стефановића чине недостојним и некомпетентним за обављање функције министра полиције.

*Зашто министар Небојша Стефановић не разговара са представницима вашег синдиката?

ПСС је прекинуо да одлази на лажне и испразне састанке у организацији МУП-а, који се одржавају сваког 10. у месецу, јер су ти састанци крајње популистички, и представљају лажни приказ социјалног дијалога. Не решавају се кључни проблеми запослених у МУП-у, него се спроводи социјални монолог уместо дијалога. ПСС сматра да имамо још толико части и морала да одбијемо такво вређање интелигенције од стране министра. Стефановић је до те мере уназадио МУП, да га већина поштених, честитих и озбиљних професионалаца у МУП не доживљава као свог министра.

*Власт вас често оптужује за политичко деловање…

Није чудо да нас оптужују за политичко деловање, знате, искрени синдикализам тражи константну конфронтацију на релацији синдикат – влада, тако се стиче утисак да је синдикат као опозиција. А са друге стране, лажни синдикати који подржавају сваку власт која дође, одлазе на предизборне скупове власти, подржавају смањење плата, рационализацију, укидање стечених права… њих називају правим синдикатима, обезбеђују им унапређење, боља радна места, запошљавају чланове породица и потписују тајне споразуме који им омогућавају да користе државне ресурсе за личне интересе. И сад, нека читаоци на основу изнетог сами процене ко је овде политички мотивисан – ми који се залажемо за побољшање радних услова и материјалног статуса запослених, који се боримо против криминала и корупције, штитимо интересе народа и државе или они који раде све у сопственом интересу и интересу људи на власти.

Протести заједно са војском

Да ли ће ПСС ступити у штрајк током септембра као што сте најављивати? Од чега то зависи?

Управни одбор ПСС ће у наредних неколико дана имати састанак на тему датума одржавања протеста и других видова синдикалне борбе. Исту такву одлуку треба да донесе и Војни синдикат Србије, јер већ годинама заједнички наступамо у синдикалним акцијама. Наше активности искључиво зависе од односа Владе Србије и Министарства унутрашњих послова према захтевима ПСС који су дефинисани на састанку са тада премијером а данас председником Александром Вучићем 01.12.2015. године, а који до данас нису испуњени.

Проблеми

„Коме је у интересу да полицајци не могу да раде свој посао према свима једнако? Зашто нисмо адекватно и довољно опремљени? Зашто нам недостају основна средства за рад? Коме је у интересу непотизам? Зашто смањене плате, дневница? Зашто се не плаћа прековремени рад? Када ће престати да се монтирају тендери? Када ће престати деградирање рањених колега? Када ће високи официри престати да се друже са криминалцима односно да буду процесуирани због тога и других незаконитости? Када ће политички комесари престати да воде професионални део полиције?“, нека су од питања на које ПСС годинама тражи одговоре од надлежних.

Пише: Катарина Живановић, Данас.рс

Актуелно

Ања Филимонова: Уместо „поделе Косова“ доћи ће до заузимања нових српских територија

Англосаксонска политика на Балкану остварује глобалну операцију у којој ситне једностране провокације Вучића представљају мало …

У српским болницама на операцију или на различите врсте снимања чека 72.540 људи

У српским болницама на операцију или на различите врсте снимања чека 72.540 људи. Најдуже су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons