Политичка криза у Турској, Ердоган затвара Гуленове школе

Политичка криза у Турској, Ердоган затвара Гуленове школе

Турски парламент је усвојио закон о затварању приватних припремних школа за пријемне испите од којих су многе важан извор прихода и утицаја за исламског свештеника кога премијер Реџеп Тајип Ердоган оптужује да води тајну кампању за његово свргавање. 

Посланици су синоћ дали рок до 1. септембра 2015. за затварање ових школа које похађају милиони ученика да би се припремили за пријемне испите за ограничени број места у државним средњим школама и на универзитетима.

Влада је оптужила свештеника Фетулаха Гулена, чији су следбеници утицајни у полицији и правосуђу, да је лажирао корупционашки скандал како би компромитовао Ердогана и његову владу.

Скандал је избио после полицијских рација 17. децембра, али односи са бившим савезницима су напети већ неколико година.

Први потези владе са циљем затварања припремних школа крајем прошле године довели су до пораста тензија уочи локалних избора 30. марта који се сматрају кључним тестом Ердоганове популарности после 11 година на власти, наводи Ројтерс.

Образовање чини језгро мисије Гуленовог покрета Хизмет (служба) чије је седиште у САД. Њихове угледне припремне школе помажу ширењу утицаја тог покрета широм Турске и њхово затварање ће лишити Хизмет главног извора финансирања.

Следбеници Гулена, који проповеда поштовање науке, демократије и дијалога са другим верама, створили су моћну активну друштвено-политичку мрежу. Гулен, који тврди да не планира да оснује политичку партију, негира било какву умешаност у истрагу о корупцији.

Ердоган је и даље далеко најпопуларнији политичар у Турској.

У парламенту има слабу опозицију, а његове присталице кажу да би на изборима његов успех у турској привреди могао засенити штету од корупционашких скандала.

Ердоган каже да је укидање припремних школа део шире реформе “нездравог” образовног система због кога је Турска испод просека Организације за економску сарадњу и развој у писмености, математици и науци.

Новим законом ће бити омогућено неким припремним школама да постану приватне школе, чиме би добиле слободан приступ средствима министарства финансија, а министарству образовања би се пружила прилика да регрутују наставно особље за рад у државним школама.

Политичка ситуација у Турској све је напетија после усвајања закона о контроли Интернета и судства, док земљу потреса корупционашки скандал, а опозиција тражи оставку премијера Ердогана уочи локалних избора у марту и председничких у априлу.

Ердоган је постао предмет истраге о корупцији пошто је тужилаштво покренуло истрагу о аудио снимцима, на којима се, наводно, чује како турски премијер даје на располагање свом сину велику количину новца.

Телефонски разговор који је био постављен на Јутјубу, открива да је Ердоган тражио од сина Билала да склони милионе евра у готовини, који су сакривени у неколико кућа, који му је у једном тренутку рекао да “има чак 30 милиона евра и више”.

Разговор, чију аутентичност премијер демантује, догодио се 17. децембра прошле године – истог дана када су кључни премијерови политички истомишљеници ухваћени у полицијској рацији повезаној са истрагом о корупцији.

Ердоган, међутим, тврди да истраге о корупцији против људи из његовог окружења представљају заверу против владе уочи локалних избора у марту и председничких у априлу, и да иза свега, како кажу у влади, стоји умерени исламистички покрет Фетхулаха Гулена, турског имама који живи у САД.

Прорежимски листови “Стар и “Јенисафак” пишу да се Гуленов покрет наводно у знатној мери инфилтрирао у турску полицију и судство, те да су његови сарадници три године прислушкивали телефоне 7.000 људи, међу којима турског премијера, политичаре и бизнисмене.

Документ о шпијунирању открило је управо ново тужилаштво успостављено после масовних отказа у полицији и тужилаштву због корупцијске истраге крајем децембра прошле године.

Од првих хапшења прошлог месеца, која су уследила после 15-месечне истраге, Ердоганова влада је отпустила 4.000 полицајаца, тужилаца и других запослених у полицији и тужилаштвима.

Криза се већ негативно одразила на тржиште, падом вредности акција. Парламент је у међувремену започео дебату о новом закону, према којем би обавештајној агенцији биле дате “одрешене руке” за спровођење тајних мисија надзора у земљи и иностранству, без судског налога.

У међувремену је и главна турска опозициона странка, Републиканска народна партија, позвала Ердогана да поднесе оставку јер је влада изгубила легитимитет, а лидер крајње деснице Националистичке акције, Девлет Бахчели, апеловао је на тужиоце да покрену истрагу за корупцију против премијера.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

У Ердогановој политици назире се британски траг

У Ердогановој политици назире се британски траг

Конвенција Монтре о мореузима, споразум је који штити интересе не само Турске. Највећи њен део …

ЕРДОГАН ПОНИЗИО УРСУЛУ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шефица Европске комисије остала без столице (видео)

ЕРДОГАН ПОНИЗИО УРСУЛУ ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Шефица Европске комисије остала без столице (видео)

ШЕФ Европске комисије Урсула фон дер Лајен није добила столицу, на којој би могла да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *