fbpx
Насловна / Србија / Хроника / Политичка позадина Ђинђићевог убиства: Чедомир Јовановић прослављао са убицама Зорана Ђинђића!
Политичка позадина Ђинђићевог убиства: Чедомир Јовановић прослављао са убицама Зорана Ђинђића! 1

Политичка позадина Ђинђићевог убиства: Чедомир Јовановић прослављао са убицама Зорана Ђинђића!

Чедомир Јовановић, председник ЛДП и некадашњи шеф посланичке групе ДОС у републичком парламенту, проводио се на прослави коју је организовао ЈСО само два месеца након побуне „црвених беретки“.

О томе сведоче фотографије с концерта Бајаге и Инструктора, организованог поводом завршне прославе Дана МУП Србије и Ресора државне безбедности 24. јануара 2002. године. Фотографије су објављене на сајту Јединице за специјалне операције.

Весело друштво

На њима се види да су на Бајагином концерту у друштву с Јовановићем били и Зоран Живковић, тадашњи савезни министар унутрашњих послова, као и Живковићев колега с републичког нивоа – Душан Михајловић.

Оно што у свему томе запањује јесте то што оружана побуна ЈСО – до које је дошло само два месеца раније, у новембру 2001. године – није спречила Јовановића да присуствују том концерту, поготово ако се има у виду да је и сам лидер ЛДП више пута оценио да је побуна „црвених беретки“ имала за циљ дестабилизацију државе и владе, чија је директна последица убиство премијера.

ceda-jovanovic-dusan-mihajlovc-tizer-jedinica-za-specijalne-operacije-foto-1393064997-449875

Познато је да је атентат на Ђинђића извршен само годину и по након побуне „црвених беретки“. За његово убиство на 40 година затвора правоснажно су осуђени бивши командант ЈСО и пуковник ДБ Милорад Улемек Легија и потпуковник ДБ Звездан Јовановић. Улемек је осуђен због организације убиства премијера Ђинђића, а као непосредни извршилац убиства осуђен је бивши заменик команданта ЈСП Звездан Јовановић.

Незгодна питања

У марту 2012. Тужилаштво за организовани криминал је поново подигло оптужницу против Легије, Звездана Јовановића и још шесторице бивших припадника ЈСО због оружане побуне у новембру 2001. Приликом сведочења Чедомира Јовановића, који се у том процесу појавио као сведок, дошло је (не први пут) до вербалног сукоба између њега и оптуженог Звездана Јовановића. Након краћег дијалога, Чедомир Јовановић је на незгодно питање презимењаку одговорио да је он убица његовог пријатеља, на шта је Звездан Јовановић бурно реаговао.

Подршка војске

– Видећемо још да ли је Звездан Јовановић убио Ђинђића или ви и ваш пријатељ Душан Спасојевић – рекао је Звездан Јовановић.

Чедомир Јовановић је пак тврдио да је ЈСО за оружану побуну имао прећутну подршку војних формација, председника СРЈ Војислава Коштунице, као и контакте са „земунским кланом“.

Питања на која Јовановић није хтео да одговори

1 Како коментаришете чињеницу да сте само два месеца након оружане побуне ЈСО били на концерту Бајаге у организацији „црвених беретки“?

2 На чији позив сте тамо отишли?

3 Како сте као шеф посланичке групе ДОС могли да одете на тај концерт у организацији ЈСО кад сте и сами више пута изјавили да је оружана побуна била организована како би се дестабилизовала влада, а што је за директну последицу имало убиство Зорана Ђинђића?

 

Курир

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Тужилаштво тзв. Косова сумњичи пет особа за убиство Оливера Ивановића 11

Тужилаштво тзв. Косова сумњичи пет особа за убиство Оливера Ивановића

Косовско тужилаштво наставља истрагу пет особа осумњичених за убиство Оливера Ивановића, од којих су две …

Сиријац насред улице у Штутгарту мачем искасапио и убио човека (видео 18+) 12

Сиријац насред улице у Штутгарту мачем искасапио и убио човека (видео 18+)

У Штутгарту је ухапшен 28-годишњи Сиријац који је насред улице мачем убио 36-годишњег мушкарца, јављају …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *