Пољопривреда лек за рецесију

0
(0)

Статистика је показала да је у трећем тромесечју прошле године БДП десезонирано смањен за 0,7 одсто, у четвртом за 0,3 одсто, што значи да је рецесија почела у другој половини прошле године и да смо у четвртом тромесечју нове рецесије, указује економиста Мирослав Здравковић.

Он оцењује да је могуће да, услед превише дубоког пада привредне активности у првом тромесечју, у другом чак дође и по благог раста, као последице надокнађивања изгубљених радних дана у првом тромесечју, али то неће променити основну констатацију о рецесији. Здравковић је мишљења да излазак привреде Србије из рецесије зависи од пољопривредне производње. Он наводи да би, уз ограничења у извозу и пад домаће тражње, упрво пољопривреда могла бити један од извора за трајнији економски раст.  Елем, излазак из рецесије кроз раст извоза веома зависити од вредности пољопривредне производње у овој години.

„У прошлој години је робни извоз био за милијарду евра већи него у 2008, али је пољопривреда у том расту учествовала са три петине. Раст економске активности услед раста домаће тражње за сада није могућ„, констатује Здравковић у анализи на сајту „Макроекономија”.

Потребно је, наводи он, тражити нове изворе за економски раст, а то би могли бити већа употреба неискоришћеног земљишта за пољопривредну производњу – ратарство, воћарство, повртарство, као и долазак нових инвеститора заинтересованих за производњу у Србији.

Здравковић сматра да је раст БДП базиран на повећању извоза уз већу производњу за извоз ограничен тражњом за производима из Србије и кретањем берзанских цена за производе који се у земљи производе и извозе

 

Дневник

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Београд: Произвођачи незадовољни откупном ценом и увозом из Албаније, просули гајбе парадајза испред Министарства пољопривреде

5 (2) Представници Синдиката паора и индивидуалних пољопривредних произвођача у оквиру синдиката Слога изразили су …

Протест синдиката „Слога” испред Министарства пољопривреде Србије

1 (1) Удружени синдикати Србије „Слога” одржали су данас протест испред Министарства пољопривреде, шумарства и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend