Пољопривредници: Политика гора од суше

0
(0)

НЕУПУЋЕНИ би рекли да су суша и преполовљени род били главни проблем који је мучио пољопривреднике у овој години. Земљорадници су, међутим, сагласни да су катастрофалну сушу, на „ранг-листи“ проблема претекли – политичари и небрига државе.

Година им је, кажу пољопривредници, почела заокретом аграрне политике и малим буџетом за једину делатност у Србији, која иоле функционише.

– Онда нас је „саставила“ суша – присећа се Мирослав Киш, ратар из Суботице. – Било је и мраза, који је уништио воћњаке, па су стигле и забране извоза, промена власти, а муку мучимо и са Законом о подстицајима, који, буквално, ништа не мења. И даље смо далеко од средстава, која би могли да „повучемо“ из претприступних фондова ЕУ. Како год да се окрене, политичари су били гори по пољопривреду од временских неприлика…

СМАЊИВАЊЕ ПОРЕЗА? КАДА се видело какве су размере суше, чуло се како ће пољопривредницима бити обезбеђена помоћ, како ћемо бити ослобођени дажбина за ПИО, да ће нам смањивати порезе – каже Станко Трнинић, повртар из Футога. – Када сам покушао да оверим здравствену књижицу, рекли су ми, међутим, да такав допис нису добили. Толико о државној помоћи…

Сточарима је, такође, како наводи Јосип Дулић, власник фарме музних крава из Ђурђина, неадекватна државна политика направила више штете од суше.

– Још летос смо указивали на то да ће сточна храна бити скупа, због суше, и да би требало да нам држава брзо помогне – каже Дулић. – То се, међутим, није догодило. Субвенција по хектару исплаћена је тек у новембру, премија за млеко за трећи квартал стигла је тек пре неколико дана, а субвенције по уматиченом грлу тек се сада спорадично исплаћују. За тај новац сада можемо да купимо сточну храну која је далеко скупља. Да смо га добили летос, сигурно је да бисмо купили далеко више и далеко квалитетније хране, и сад бисмо и ми, али и држава, имали обезбеђено стабилно снабдевање млеком.

 

Новости 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ВУЧИЋЕВИ СЕКТАШКИ МЕДИЈИ: Ко се не вакцинише неће моћи да ради и да путује!

4.9 (16) Режимска пропаганда је већ почела да најављује шта Александар Вучић спрема у новој …

пензионери

ОД НОВЕ ГОДИНЕ – нови и услови за одлазак у пензију у Србији

5 (4) Жене ће од 1. јануара 2021. радити два месеца дуже ако желе да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend